Binecuvântarea Centrului misionar-cultural „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Berchieșu

de | aug. 13, 2023

În Duminica a 10-a după Rusalii (a vindecării lunaticului), 13 august 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Ortodoxă Berchieșu, județul Cluj, cu prilejul binecuvântării Centrului misionar-cultural „Sfântul Ierarh Nicolae” din cadrul parohiei.

De la ora 10:00, în biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte protopopul de Turda – preotul Alexandru Rus, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, duhovnicul Mănăstirii Mihai Vodă – arhimandritul Ilie Hanuschi, preotul paroh Vasile Florin Negru, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, ce ne prezintă vindecarea lunaticului, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat că „credința se cultivă și se transmite”. Ierarhul le-a mai spus credincioșilor că postul și rugăciunea se învață în familie.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. La momentul chinonicului, corul parohiei a interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, părintele paroh Florin Negru a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și celor ce s-au implicat în viața și activitățile parohiei.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a oferit parohului Vasile Florin Negru Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici. Primarul comunei Frata, Cristian Miron Cherecheș, a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, doamna Valentina Todea a primit „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură, cartea de căpătâi a creștinului”, iar membrii Consiliului și Comitetului parohial și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.

După Sfânta Liturghie, Episcopul-vicar Benedict a oficiat slujba sfeștaniei la Centrul misionar-cultural „Sfântul Ierarh Nicolae” din cadrul parohiei. Lucrările au fost demarate în primăvara anului 2022 și au fost finalizate în luna iunie 2023. Centrul are o capacitate de 40 de locuri, fiind destinat activităților pastoral-misionare din parohie, în special cele cu tinerii și copiii.

La eveniment au fost prezente oficialități locale și județene, alături de numeroși localnici și tineri îmbrăcați în costume populare.

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Berchieșu a fost construit între anii 1990-2008, fiind sfințit la data de 17 septembrie 2017 de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.

În proximitatea noului lăcaș de cult există și o biserică de lemn, monument istoric, ce datează din jurul anului 1747. În anul 1765, lăcașul a fost adus în Berchieșu de undeva din părțile Bârgăului, anul fiind însemnat pe piciorul mesei altarului cu litere chirilice: „1765 – pomană de la Adrieș Aioni de la Bergău”. În această biserică s-a slujit neîntrerupt până la edificarea noii biserici.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa / Mitropolia Clujului

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA