Binecuvântarea lucrărilor efectuate la biserica parohială din Matei

de | oct. 29, 2022 | Actualitatea religioasă

Sâmbătă, 29 octombrie 2022, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Matei, județul Bistrița-Năsăud, prilej cu care a binecuvântat lucrările de renovare și înfrumusețare efectuate la biserica parohială și a sfințit două troițe ridicate în fața lăcașului de cult.

La intrarea în sat, conform tradiției, ierarhul a fost întâmpinat cu o caleașcă trasă de cai, care l-a transportat până în fața bisericii parohiale. Apoi, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a binecuvântat lucrările efectuate în ultimii ani la biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.

În continuare, Episcopul-vicar a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Beclean – preotul Cristian Dragoș, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Sergiu-Simion Balint, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a îndemnat la schimbarea vieții, spunând că în Biserică se petrece schimbarea vieții.

La chinonic, interpreta de muzică populară Maria Neag a interpretat câteva pricesne.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe parohul Sergiu-Simion Balint, iar domnul Florin Râpan a primit Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”. De asemenea, membrii Consiliului și Comitetului parohial, precum și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, în frunte cu primarul comunei Matei – Vasile Encian.

După oficierea Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a binecuvântat cele două troițe ridicate în fața bisericii parohiale.

Scurt istoric

Biserica din Matei, ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, a fost edificată în perioada 1920-1926, fiind sfințită abia după anul 1980, de Arhiepiscopul Iustinian Chira, pe atunci Episcop-vicar al Eparhiei Clujului.

Parohia Matei are în componență filiile din localitățile Moruț și Fântânele.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

Ultimele articole

Misiunea Oastei Domnului la Cluj

Misiunea Oastei Domnului la Cluj

Părintele Petru Ioan Ilea și părintele Claudiu Precup, alături de invitații acestei ediții părintele Claudiu Melean și părintele Gelu Săvărășan vorbesc despre Oastea Domnului la centenar. Subiectul abordat în cadrul acestei ediții este Oastea Domnului la Cluj, mai...

Slujire arhierească în Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca

Slujire arhierească în Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca

În Duminica după Botezul Domnului (Începutul propovăduirii Domnului), 8 ianuarie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, i-a binecuvântat pe credincioșii Parohiei...