Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica „Sf. Ap. Petru şi Pavel” din Cășeiu

de | ian. 8, 2023

În Duminica după Botezul Domnului (Începutul propovăduirii Domnului), 8 ianuarie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Cășeiu, județul Cluj, cu prilejul binecuvântării lucrărilor efectuate în ultimii ani la biserica parohială din localitate.

De la ora 9:30, Părintele Episcop-vicar Benedict a binecuvântat lucrările de restaurare și înfrumusețare efectuate în ultimii ani la biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul Dejului – preotul Ioan Buftea, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Ioan Roșca, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură și le-a răspuns celor prezenți la întrebarea „Cum se apropie Împărăția cerurilor?”, pornind de la îndemnul Mântuitorului Hristos din Evanghelia de azi: „Pocăiți-vă, căci s-a apropiat Împărăția Cerurilor” (Matei 4, 17).

„Împărăția lui Dumnezeu vine înlăuntrul nostru și se apropie de noi dacă ascultăm cuvântul Evangheliei și dacă ni-L facem prieten pe Hristos”, a spus ierarhul.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohial, dirijat de Nicolae Tătar – cântărețul bisericesc al parohiei.

La finalul slujbei, preotul paroh Ioan Roșca a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire și recunoștință, din partea comunității i-a oferit o icoană cu Sfântul Proroc Ioan Botezătorul.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a acordat preotului paroh Ioan Roșca Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși, a oficialităților locale și a reprezentanților celorlalte culte din localitate.

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Cășeiu a fost a fost construită în anul 1899, în formă de navă, fiind sfințită la data de 2 septembrie 1900. În decursul anilor, biserica a fost restaurată de mai multe și a fost resfinţită la data de 30 iunie 2002, de către vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania.

În ultimii ani, lăcașul de cult a fost restaurat și înfrumusețat atât la exterior, cât și la interior, prin grija și osteneala parohului, a enoriașilor și a autorităților locale.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...