Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica „Sf. Ap. Petru şi Pavel” din Cășeiu

de | ian. 8, 2023

În Duminica după Botezul Domnului (Începutul propovăduirii Domnului), 8 ianuarie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Cășeiu, județul Cluj, cu prilejul binecuvântării lucrărilor efectuate în ultimii ani la biserica parohială din localitate.

De la ora 9:30, Părintele Episcop-vicar Benedict a binecuvântat lucrările de restaurare și înfrumusețare efectuate în ultimii ani la biserica cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. În continuare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul Dejului – preotul Ioan Buftea, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Ioan Roșca, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură și le-a răspuns celor prezenți la întrebarea „Cum se apropie Împărăția cerurilor?”, pornind de la îndemnul Mântuitorului Hristos din Evanghelia de azi: „Pocăiți-vă, căci s-a apropiat Împărăția Cerurilor” (Matei 4, 17).

„Împărăția lui Dumnezeu vine înlăuntrul nostru și se apropie de noi dacă ascultăm cuvântul Evangheliei și dacă ni-L facem prieten pe Hristos”, a spus ierarhul.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohial, dirijat de Nicolae Tătar – cântărețul bisericesc al parohiei.

La finalul slujbei, preotul paroh Ioan Roșca a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire și recunoștință, din partea comunității i-a oferit o icoană cu Sfântul Proroc Ioan Botezătorul.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul i-a acordat preotului paroh Ioan Roșca Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici.

Sfânta Liturghie a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși, a oficialităților locale și a reprezentanților celorlalte culte din localitate.

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Cășeiu a fost a fost construită în anul 1899, în formă de navă, fiind sfințită la data de 2 septembrie 1900. În decursul anilor, biserica a fost restaurată de mai multe și a fost resfinţită la data de 30 iunie 2002, de către vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania.

În ultimii ani, lăcașul de cult a fost restaurat și înfrumusețat atât la exterior, cât și la interior, prin grija și osteneala parohului, a enoriașilor și a autorităților locale.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...