Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Lăpușești

de | iul. 29, 2023

Sâmbătă, 29 iulie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul micii comunități din localitatea Lăpușești, județul Cluj, cu prilejul binecuvântării lucrărilor efectuate în ultimii ani la biserica din sat.

De la ora 9:30, Mitropolitul Clujului a binecuvântat lucrările de restaurare și înfrumusețare efectuate în ultimii ani la biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir”. În continuare, în pridvorul  bisericii, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Dumitru Boca,  consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Huedin – preotul Dan Ionuț Lupuțan, directorul Centrului de Pelerinaje „Renașterea” al Arhiepiscopiei Clujului – preotul Cristian Dumitru Moldovan, preotul paroh Bogdan Ionuț Cociș și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură și a vorbit despre Ospățul credinței, care este Sfânta Liturghie.

La finalul slujbei, preotul paroh Bogdan Ionuț Cociș a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare. Totodată, în semn de prețuire și recunoștință, din partea comunității i-a oferit o icoană cu Maica Domnului.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe preotul paroh Bogdan Ionuț Cociș, iar primarului comunei Râșca – Alin Abrudan și altor binefăcători le-a oferit diplome de aleasă cinstire.

Scurt istoric

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a fost construită în anul 1954. În decursul anilor, biserica a fost restaurată de mai multe ori, iar în anul 1999 a fost împodobită cu pictură executată de pictorul Ioan Mureșan din Cluj-Napoca.  În ultima perioadă, lăcașul de cult a fost restaurat și înfrumusețat atât la exterior, cât și la interior, prin grija și osteneala parohului, fiind ajutat de autoritățile locale și de mica comunitate din Lăpușești, care numără sub 100 de locuitori.

Localitatea Lăpuștești este filie a Parohiei Ortodoxe Dealu Mare.

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...