Binecuvântarea lucrărilor efectuate la casa parohială a Parohiei Mociu II

de | sept. 19, 2024

Joi, 19 septembrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Mociu II, județul Cluj, cu prilejul binecuvântării lucrărilor efectuate în ultima perioadă la casa parohială.

De dimineață, în biserica parohială, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, duhovnicul Mănăstirii Dobric, protosinghelul Siluan Farcaș, alături de un sobor de clerici, a oficiat Sfânta Liturghie.

După sâvârșirea Sfintei Liturghii, de la ora 12:00, clericii și credincioșii prezenți l-au întâmpinat și primit pe Întâistătătorul Eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, care a oficiat slujba sfeștaniei la casa parohială, renovată în ultima perioadă.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhidiaconul Claudiu Grama, duhovnicul Mănăstirii Dobric, protosinghelul Siluan Farcaș, preotul paroh Gabriel Creța, precum și alți preoți invitați.

La finalul slujbei, Mitropolitul Andrei a rostit un cuvânt duhovnicesc și i-a felicitat pe cei implicați în viața și activitățile parohiei. Pentru întreaga activitate administrativă și pastorală, Înaltpreasfinția Sa l-a hirotesit sachelar, cu dreptul de a purta brâul albastru, pe preotul paroh Gabriel Alexandru Creța, iar doamnei preotese Bianca Creța i-a oferit o icoană cu Maica Domnului. De asemenea, primarului comunei Mociu, Vasile Focșa, și Consiliului Parohial le-a oferit diplome de aleasă cinstire.

La rândul său, preotul paroh Gabriel Creța a mulțumit ierarhului și tuturor celor ce au ajutat la renovarea casei parohiale.

La eveniment au participat credincioși din localitate și împrejurimi, precum și oficialități locale.

Scurt istoric

În localitatea Mociu există două biserici și două parohii, iar din punct de vedere administrativ-bisericesc aparțin de Protopopiatul Cluj I.

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a Parohiei Mociu I a fost construită între anii 1900-1901, în formă de navă. În decursul anilor, biserica parohială a fost restaurată de mai multe ori, iar în anul 2003 a intrat într-un amplu proces de renovare și înfrumusețare, fiind resfinţită la data de 19 octombrie 2003, de către Mitropolitul Bartolomeu Anania, paroh fiind preotul Iustin Câmpean. În prezent, Parohia Mociu I este păstorită de preotul paroh Andrei Budălăcean.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a Parohiei Mociu II a fost construită între anii 1936-1946, în formă de cruce. În decursul anilor, lăcașul a fost restaurat de mai multe ori, iar în anul 1990 a fost resfinţit de către Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, paroh fiind preotul Damian Tuluc. În prezent, Parohia Mociu II este păstorită de preotul paroh Gabriel Alexandru Creța.

Mai multe fotografii AICI 

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Parohia Mociu II

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Așchileu Mic

Sfințirea capelei mortuare din Așchileu Mic

Sâmbătă, 12 octombrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Așchileu Mic, Protopopiatul Cluj I, județul Cluj, cu prilejul...