Binecuvântarea lucrărilor efectuate la casa parohială și sfințirea Monumentului Eroilor din Țăgșoru

de | iun. 25, 2023

În Duminica a 3-a după Rusalii (Despre grijile vieții), 25 iunie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Țăgșoru, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul binecuvântării casei parohiale și a sfințirii Monumentului Eroilor din localitate.

De la ora 10:00, în pridvorul bisericii parohiale, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte protopopul de Beclean – preotul Cristian Dragoș, secretarul de cabinet al ierarhului – arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Cosmin Vasile Alb și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a îndemnat să îl punem pe Dumnezeu pe primul loc în viața noastră.

„Cum îl punem pe Dumnezeu pe primul loc?! Punând un «Doamne» înainte la fiecare gând, la fiecare cuvânt și la fiecare faptă. În felul acesta, fiecare gând, cuvânt și faptă se vor transforma într-o rugăciune, dar, mai mult decât atât, vom avea aplicată în viața noastră această lege prin care îl punem pe Dumnezeu pe primul loc. Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și, să nu uităm, celelalte ni se vor adăuga nouă”, a spus ierarhul.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Synavlia” din Cluj-Napoca

La finalul slujbei, preotul paroh Cosmin Alb a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, oferindu-i în dar o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit sachelar, cu dreptul de a purta brâul albastru, pe preotul paroh Cosmin Vasile Alb. Domnul Vasile Moldovan a primit Ordinul Sfântul „Ierarh Pahomie de la Gledin”, iar Viorel Burdeț și Cristian Pogăcianu au fost distinși cu Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. De asemenea, diplome de aleasă cinstire au primit membrii Consiliului și Comitetului parohial, precum și alți binefăcători.

La slujbă au participat numeroși credincioși, precum și oficialități locale, județene și centrale, în frunte cu ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Bogdan Gruia Ivan, prefectul județului Bistrița-Năsăud – Teofil Cioarbă, primarul Comunei Budești – Vasile Codrea și alții.

După Sfânta Liturghie, Episcopul-vicar a oficiat slujba sfeștaniei la casa parohială și a binecuvântat lucrările de renovare efectuate în ultima perioadă.

Sfințirea Monumentului Eroilor

Apoi, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a sfințit Monumentul Eroilor din Țăgșoru. Acesta a fost ridicat în memoria eroilor locali căzuți pe câmpurile de luptă din cele două războaie mondiale. Monumentul a fost ridicat în anul 2001, iar în ultima perioadă a fost reabilitat cu sprijinul Primăriei Comunei Budești, de care aparține administrativ-teritorial localitatea Țăgșoru.

Cu acest prilej, ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre importanța cinstirii eroilor neamului românesc. De asemenea, alocuțiuni au rostit ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Bogdan Gruia Ivan și primarul Comunei Budești – Vasile Codrea.

Evenimentul s-a încheiat cu ceremonia depunerii de coroane la monumentul eroilor, urmată de defilarea gărzii de onoare. Detaşamentul a fost constituit din militari ai Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” din Bistrița, alături de Muzica Militară a Garnizoanei Bistrița.

Scurt istoric

Lăcașul de cult din Țăgșoru, cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt”,  apare în documente ca fiind construit încă din secolul al XVI-lea. Este una dintre bisericile de lemn „călătoare” ridicată inițial în satul Pogăceaua din actualul județ Mureș. De acolo a fost mutată în Sărmășel-sat, în anul 1958 a fost adusă ca donație din Sărmășel în Țăgșoru, iar în 1982 a fost finalizată pictura bisericii, când a fost sfințită de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Iustinian Chira.

În ultimii ani, biserica a trecut prin ample lucrări de renovare, repictare și subzidire, fiind resfințită la data de 19 mai 2019, de Mitropolitul Andrei al Clujului.

Mai multe fotografii AICI 

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa și Vasile Hertely

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiunea de Florii de la Bistrița (2024)

Procesiunea de Florii de la Bistrița (2024)

În ajunul Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, sâmbătă, 27 aprilie 2024, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la Bistrița a avut...

Hramul Mănăstirii Cristorel

Hramul Mănăstirii Cristorel

În Sâmbăta Sfântului și Dreptului Lazăr, 27 aprilie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul obștii Mănăstirii „Sfinții Ilie și Lazăr” de la Cristorel, județul Cluj. Cu...