Binecuvântarea lucrărilor efectuate până în prezent la biserica din satul Gheorghieni

de | nov. 14, 2021

În Duminica a 25-a după Rusalii (a samarineanului milostiv), 14 noiembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Gheorghieni, județul Cluj, cu prilejul hramului și a binecuvântării lucrărilor efectuate la biserica parohială.

De la ora 9:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a binecuvântat lucrările efectuate până în prezent la biserica din localitate, care se află în proces de renovare și înfrumusețare, urmând ca anul viitor să fie resfințită.

În continuare, de la ora 10:00, ierarhul a oficiat Sfântă Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, preotul paroh Dan Alexandru Horvat, preotul Aurel Duca (Parohia Mihăiești), fiu al satului, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, spunându-le celor prezenți că „faptele milei trupești capătă valențe veșnice” și „ne ajută să intrăm în Rai”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal al parohiei, dirijat de Călin Trif. La chinonic, interpreta de muzică populară Maria Mihali, din Maramureș, a interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, preotul paroh Dan Alexandru Horvat a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor ce s-au implicat în lucrările de renovare.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit sachelar, cu dreptul de a purta brâul albastru, pe parohul Dan Alexandru Horvat. Totodată, membrii Consiliului și Comitetului parohial și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, în frunte cu primarul comunei Feleacu, Gabriel Victor Costea.

Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale, precum și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare. O parte din cei prezenți au asistat la Sfânta Liturghie în curtea bisericii, astfel că au putut urmări slujba pe un ecran gigant, respectând în acest fel măsurile igienico-sanitare.

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil” a Parohiei Gheorghieni Sat, Protopopiatul Cluj I, a fost construită pe fundația vechii bisericii din sat, în perioada 1986-1989, fiind târnosită la data de 10 septembrie 1989, de Arhiepiscopul Iustinian Chira, pe atunci episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

Din luna decembrie 2018, comunitatea parohială este păstorită de către preotul Dan Alexandru Horvat. Începând cu luna septembrie a anului 2020, acesta a demarat ample lucrări de consolidare, renovare și înfrumusețare a bisericii, care sunt în curs de finalizare. Lăcașul de cult urmează a fi resfințit anul viitor.

Mai multe fotografii AICI 

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...