Biserica clujeană ocrotită de Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, sfințită de Mitropolitul Clujului

de | oct. 28, 2018

În duminica a XXIV-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din cartierul clujean Gheorgheni. Cu acest prilej, ierarhul a sfințit biserica cu hramul „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou”, după 21 de ani de la punerea pietrei de temelie.

Duminică, 28 octombrie 2018, începând ora 8:30 a fost săvârșită slujba de sfințire a bisericii. Iar de la ora 10:00, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de 50 de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: vicarul eparhial – pr. Iustin Tira, secretarul eparhial – arhim. Benedict Vesa, consilierul administrativ-bisericesc – pr. Cristian Baciu, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol – arhid. Claudiu Grama, protopopul de Cluj II – pr. Alexandru Constantin Ciui, protopopul de Cluj I – pr. Dan Hognogi, pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, pr. prof. univ. dr. Alexandru Moraru, inspectorul eparhial – pr. Vasile Nemeș, preotul paroh Iacob Cismaș, alături de alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, IPS Andrei a ținut un cuvânt de învățătură, intitulat „Zeflemiștii din casa lui Iair”.

 

În cadrul slujbei, a fost hirotonit întru diacon teologul dr. Lucian Nicodim Codreanu.

La priceasnă, un grup de elevi de la Școala Generală „Nicolae Titulescu” a interpretat câteva cântări religioase și patriotice, coordonat de doamna prof. Ioana Martin și Monica Cismaș.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de Corneliu Felecan, dirijorul Corului Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

La final, părintele paroh Iacob Cismaș a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă comunității și tuturor celor prezenți.

 

 

Diplome și distincții

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a acordat pr. paroh Iacob Cismaș și pr. Iustin Tira, vicar eparhial și preot slujitor al parohiei – Crucea Transilvană pentru clerici, iar pr. Andrei Dutca, preot slujitor și pr. Damian Tuluc, pictorul bisericii – Crucea Arhiepiscopală. Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni a fost acordat prim-epitropului Cristian Marina și epitropului ing. Călin Neamțu. De asemenea, au primit distincții și diplome de aleasă cinstire toți cei care au ajutat la ridicarea sfântului lăcaș, precum și consiliul și comitetul parohial.

 

 

 

Manifestări dedicate Marii Uniri

Cu prilejul hramului și al sfințirii bisericii, parohia a organizat o serie de manifestări încununate de slujirea și binecuvântarea ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.

Sâmbătă, în ziua de pomenire a sfântului ocrotitor, parohia și-a sărbătorit hramul, cu această ocazie fiind deschisă expoziția istorică: „Ultimele zile ale Austro-Ungariei, primele zile ale României Mari. Metamorfoze transilvănene. Cântece patriotice”, realizată sub egida Direcției Patrimoniului Cultural Universitar din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Tot ieri a fost oficiat un parastas în memoria eroilor patriei căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea și întregirea neamului românesc.

În încheierea manifestărilor, dumincă, după Sfânta Liturghie a fost prezentată cartea „Biruință sau moarte. O poveste despre frați”, scrisă de Emilia Cismaș.

Toate aceste evenimente s-au derulat sub egida Anului Centenar al Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

 

Istoric

Parohia Sfântul Cuv. Dimitrie cel Nou își are originea în vechea capelă amenajată în anul 1971 de preotul Gheorghe Mureșan pentru creștinii din Cluj-Borhanci.

Începând cu anul 1993, vrednicul de pomenire preot Ioan Bancoș face demersurile pentru ridicarea unei noi biserici pentru creștinii din cartierul Gheorgheni, iar la data de 26 octombrie 1997, Mitropolitul Bartolomeu pune piatra de temelie a bisericii.

Din anul 2006, după mai bine de 10 ani de la începerea lucrărilor de zidire a noului locaș de cult, oficiul de paroh este preluat de preotul Iacob Cismaș, care, împreună cu preoții slujitori: pr. Iustin Tira și pr. Andrei Dutca, și vrednicii credincioși, duc la bun sfârșit această misiune.

Photo Credit: Darius Echim

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...