Biserica de la Coroana, resfinţită de trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române

de | nov. 22, 2019 | Actualitatea religioasă

La praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie 2019, trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au resfințit Biserica de la Coroana, cel mai vechi monument istoric din municipiul Bistriţa (secolul XIII), care, în ultimii ani, a trecut prin ample lucrări de conservare, renovare și înfrumusețare.

Slujba de resfințire a început la ora 8:30, iar de la ora 10:00, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, au oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurați de un sobor mare de preoți și diaconi, printre care preoți de la Centrul Eparhial, protopopi din cadrul Arhiepiscopiei și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Pregătirea pentru primirea lui Hristos, Cel ce se naște în iesle”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul facultății.

La final, cei doi ierarhi invitați, Preasfințitul Ignatie al Hușilor și Preasfințitul Părinte Visarion al Tulcii, au adresat comunității bistrițene un gând duhovnicesc, exprimându-și bucuria de a participa la resfințirea bisericii.

 

 

În încheiere, cei trei preoți parohi au mulțumit ierarhilor, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la renovarea lăcașului de cult.

Pentru implicarea și aportul adus la restaurarea și înfrumusețarea bisericii, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a acordat mai multe distincții și diplome de recunoștință. Astfel, cei trei parohi: protopopul Alexandru Vidican, preotul prof. Nicolae Feier și preotul Vasile Beni au primit „Crucea Transilvană” pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, iar managerul Gavril Ursa și primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu, au primit „Crucea Transilvană” pentru mireni. Totodată, pe preotul slujitor Emanuel Vidican, secretarul Protopopiatului Bistrița, l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală. Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, și prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, au primit cea mai nouă distincție a Mitropoliei Clujului,  „Gramata Mitropolitană”, însoțită de Sfânta Scriptură. De asemenea, membrii Comitetului și Consiliului parohial au primit distincții și diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.

La Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități locale, județene și centrale, alături de peste 2000 de credincioși, care au putut urmări Sfânta Liturghie pe un ecran gigant, amplasat în curtea lăcașului de cult.

 

Istoricul Bisericii „Coroana Maicii Domnului Panta Nossa”

Biserica de la Coroana, cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, situată în Piața Unirii, nr. 9, este cel mai vechi monument istoric din Bistriţa (secolul XIII). Sfântul lăcaș a fost edificat în jurul anilor 1270-1280, în stil gotic timpuriu, suferind de-a lungul timpului mai multe reparaţii şi transformări. Între anii 1518-1520, sub conducerea maistrului Sigismund, monumentul a fost modificat în stil gotic târziu, mai apoi suferind adăugiri în stil baroc. Ultima resfințire a avut loc în anul 1988, fiind săvârșită de vrednicii de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu și Arhiepiscopul Justinian Chira.

Biserica este cunoscută și sub numele de „Coroana” pentru că în trecut a fost în proprietatea „coroanei habsburgice”, ca biserică militară.

În cadrul lăcașului de cult își desfășoară activitatea trei parohii: Parohia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, avându-l ca paroh pe preotul Alexandru Vidican – protopop de Bistrița, Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, avându-l ca paroh pe preotul prof. Nicolae Feier și Parohia „Pogorârea Duhului Sfânt”, păstorită de preotul paroh Vasile Beni. În cadrul acestor parohii, slujește și preotul misionar Emanuel Vidican, secretarul Protopopiatului Bistrița.

Parohiile dețin o casă parohială „Casina Română”, construită în anul 1680, monument istoric, în care funcționează astăzi Protopopiatul Ortodox Bistrița.

În curtea bisericii s-a construit un monument închinat sfinților, eroilor și oamenilor de seamă ai județului Bistrița-Năsăud, monument intitulat „Panteonul Bistriței”.

Începând cu 2017, lăcașul a intrat în ample lucrări de conservare şi renovare, atât la interior, cât și la exterior.

Mai multe fotografii AICI 

La praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie 2019, trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Joi, 21 noiembrie 2019

Foto credit: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

Ultimele articole

Programul CTP cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”

Programul CTP cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”

Cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”, care se celebrează și anul acesta în 27 de spații expoziționale din municipiul Cluj-Napoca, C.T.P. Cluj-Napoca S.A. prelungeste programul de transport in comun pana la ora 01:00, in data de 13.05.2023, pe liniile care...

Noaptea Muzeelor 2023 la Cluj si Bistrița (audio)

Noaptea Muzeelor 2023 la Cluj si Bistrița (audio)

Dedicăm agenda culturală a acestui sfârșit de săptâmână, evenimentului ce va domina atât prin multitudinea și varietatea manifestărilor, cât și prin interesul deosebit de care se bucură de ani buni – Noaptea Muzeelor, manifestare desfășurată în perioada 13-14 mai....

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Huedin

Clericii din Protopopiatul Ortodox Huedin s-au reunit vineri, 12 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, săvârșit în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta protopopiatului, în prezența Preasfințitului...

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Sfințirea capelei mortuare din Gârbău

Joi, 11 mai 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Gârbău, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 12:00, Părintele...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Beclean

Clericii din Protopopiatul Ortodox Beclean s-au reunit joi, 11 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit la Biserica cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”,...