Biserica de la Săliștea Veche a fost salvată

de | iul. 2, 2021 | Actualitatea religioasă

Protopopiatul Ortodox Român Cluj 1 și Parohia Ortodoxă Română Săliștea, în colaborare cu Primăria Comunei Chinteni îi invită pe cei care doresc să participe la sfârșitul acestei săptămâni, sâmbătă, 3 iulie, la slujba de sfințire a Bisericii monument istoric cu hramul „Sf. Apostol Pavel” din Săliștea Veche. Suntem conștienți că patrimoniul românesc nu este nici pe departe salvat și că unele dintre monumente vor mai avea de suferit în continuare, dar există oameni de bine, veritabili „eroi ai monumentelor”, care fac tot posibilul pentru reabilitarea lor.

Slujba va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care va fi înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice vor fi date de Corala Synavlia. Potrivit programului la ora 8:30 are loc întâmpinarea Ierharhului. Urmează slujba de târnosire a lăcașului de cult și Sfânta Liturghie Arhierească.

Proiectul de salvare a bisericii de lemn din Săliștea Veche a fost inițiat de Protopopiatul Cluj 1, prin Protopopul Dan Hognogi și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei. În anul 2019, desmenat de către Sfântul Sinod „Anul omagial al satului românesc în Patriarhia Română” părintele Dan Hognogi a demarat o campanie de salvare a monumentului, biserica fiind restaurată din temelii. Biserica de lemn „Sfântul Apostol Pavel”, monument istoric de secolul XVIII, aflată în satul Săliștea Veche, comuna Chinteni, județul Cluj, a fost cumpărată în anul 1911 pe cheltuiala familiei Pavel Lupaș și cu ajutorul credincioșilor din localitate, după cum reiese din inscripția de pe iconostas.

Biserica are formă de navă și a fost așezată pe temelie de piatră. În 1956 a fost înlocuit acoperișul, iar în 1966 s-a intervenit asupra turnului, în interior. Ultima intervenție asupra bisericii s-a făcut în 1997, când zone ale acoperișului au fost acoperite cu tablă. În același an s-a efectuat un control, iar lăcașul de cult a fost clasat monument istoric de arhitectură 13 B 505.

Costul total al reparațiilor s-a ridicat la o valoare de aproximativ 200.000 lei. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a sprijinit campania de restaurare a Bisericii, iar în acest sens a organizat un spectacol folcloric caritabil, intitulat sugestiv „Satul de odinioară”, eveniment cate s-a înscirs în cadrul „Anului omagial al satului românesc” și a avut loc în luna octombrie 2019.

„După 2 ani de muncă și multe osteneli, Biserica monument istoric de la Săliștea Veche este pregătită de târnosire. La acest înălțător moment vă invităm cu mare drag! Împreună am reușit”, a spus Preotul Dan Hognogi, protopop al Protopopiatului Cluj I.

Ultimele articole

Despre smerenia urbană

Despre smerenia urbană

Smerenia înseamnă să fii în inimă cu Predica de pe Munte și Cele Nouă Fericiri, dar să vezi că te-ai înzăpezit pe muntele Celor Zece Legi și nu poți căuta la Rugul Aprins al credinței. Smerenia înseamnă să vrei să ajungi pe Muntele Taborului, dar să te împotmolești pe...

Agenda ierarhilor în Duminica a 18-a după Rusalii

Agenda ierarhilor în Duminica a 18-a după Rusalii

În Duminica a 18-a după Rusalii (Pescuirea minunată), 26 septembrie 2021, ierarhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului vor sluji după următorul program: Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul...

Sfințirea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Boteni

Sfințirea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Boteni

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat sâmbătă, 18 septembrie 2021, credincioșii din localitatea Boteni, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 8:30,...