Biserica din Brâglez, târnosită de Preasfințitul Petroniu

de | aug. 23, 2015

Duminica a 12-a după Rusalii a fost zi de sărbătoare pentru credincioșii parohiei Brâglez din Episcopia Sălajului. Locașul de cult a fost târnosit de Preasfințitul Părinte Petroniu, slujbă care a încununat jertfa credincioșilor pe parcursul a mai multor ani.

După târnosirea bisericii a fost săvârșită Sfânta Liturghie pe o scenă amenajată în vecinătatea locașului de cult. Alături de Preasfințitul Părinte Petroniu au slujit un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele diacon Radu Oros a fost hirotonit preot pe seama bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din parohia Bârsău Mare, Protopopiatul Jibou.

De asemenea, pentru bogata activitate desfășurată, părintele paroh Alin-Aurel Butaș a fost hirotesit iconom stavrofor. Totodată â preasfințitul Părinte Petroniu a acordat diplome de apreciere membrilor consiliului parohial, precum și principalilor sprijinitori care au ajutat la efectuarea tuturor lucrărilor la locașul de cult.

Lacașul de cult, restaurat

Din anul 2008, sub coordonarea părintelui paroh Alin-Aurel Butaș și prin dărnicia celor 150 de familii de credincioși ai satului și a altor binefăcători, la biserica din Brâglez au fost efectuate ample lucrări de restaurare. În interiorul locaşului de cult a fost refăcută instalaţia electrică, masa Sfântului Altar a fost rezidită, pereţii au fost pictaţi în tehnica frescă, au fost înlocuite uşile de acces şi geamurile, pardoseala a fost refăcută, a fost făcut sistemul de încălzire şi au fost cumpărate strănile şi băncile.

În exterior, biserica a fost vopsită, au fost turnate trotuarele, iar gardul vechi a fost înlocuit cu panouri din fier amprentat. De asemenea, locaşul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Satul Brâglez, istorie de peste 460 de ani

Satul Brâglez s fost atestat documentar pentru prima oară în anul 1554, sub numele de „Tothszallas”. Numele de „Tothszallas” însemnă în limba maghiară „sălașul sau adăpostul slovacilor” și vine de la slovacii care au fost aduși în zonă pentru a lucra la o fabrică de zahăr din apropiere. Numele de „Brâglez” apare mai târziu și s-a format de la cuvântul „brâglă”, care e „o parte mobilă a războiului de țesut, care susține spata”, conform Dicționarului Explicativ al limbii române.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

A treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”

Sâmbătă, 25 mai 2024, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a organizat cea de-a treia ediție a expoziției-concurs de artă sacră „Ortodoxia”. Evenimentul, desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Benedict...

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Sfințirea Altarului de vară din Parohia Budești

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat sâmbătă, 25 mai 2024, în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Budești, județul Bistrița-Năsăud. Cu această...