Biserica din localitatea sălăjeană Cliț, târnosită de PS Petroniu

de | oct. 8, 2017

Duminică, 8 octombrie 2017, Preasfințitul Părinte Petroniu, episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Cliț, filie a parohiei Lozna, din Protopopiatul Jibou. Cu acest prilej, Preasfinția Sa a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, în prezența unui număr mare de credincioși. După sfințirea lăcașului de cult, Preasfințitul Părinte Petroniu a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în vecinătatea bisericii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu părintele Dan Dregan, protopopul Jiboului.

La finalul Liturghiei, Preasfinția Sa a acordat părintelui paroh Vasile Avram o diplomă de apreciere, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la înfrumusețarea bisericii.

Satul Cliț este așezat pe malul stâng al râului Someș și aparține, din punct de vedere administrativ, de comuna Băbeni, fiind atestat documentar, pentru prima dată, în anul 1336. Conscripția din anul 1866 ilustrează faptul că în această localitate existau „47 de fumuri locuite de români, care se ocupau de agricultură și creșterea animalelor”. În prezent, satul se remarcă prin rezervația naturală Stanii Clițului, în care se regăsește iarba neagră (Culluna vulgaris), plantă întâlnită în zonele mediteraneene și nordice, doar la înălțimi de peste 1500 m, în vreme ce în localitatea Cliț coboară sub 150 m.

Biserica actuală din satul Cliț datează din anul 1830, fiind zidită din piatră și având zidurile de 1 m grosime. După venirea preotului Vasile Avram în această localitate, respectiv în anul 2009, ajutat de membrii Consiliului şi Comitetului parohial, dar mai ales prin dărnicia şi jertfelnicia credincioşilor, s-au realizat următoarele lucrări: în interior, s-au turnat șapa de beton și piciorul Sfintei Mese, pardoseala a fost placată cu parchet melaminat, s-a refăcut instalația electrică, s-au montat geamurile, ușile de acces, candelabrele și aplicele și s-au confecționat băncile, stranele și mobilierul bisericesc. În exterior, pereții bisericii au fost tencuiți și vopsiți cu vopsea lavabilă, acoperișul lăcașului de cult a fost reparat și vopsit, s-au înlocuit jgheaburile și burlanele, iar în jurul bisericii s-a amenajat un trotuar. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA