Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

de | oct. 17, 2021

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea din localitatea Lunca, județul Bistrița-Năsăud, de la poalele vestice ale Munților Călimani. La intrarea în sat, conform tradiției, ierarhul a fost întâmpinat de 12 călăreți îmbrăcați în costume tradiționale.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârșit slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. În ultimii ani, lăcașul de cult a trecut printr-un amplu proces de reabilitare și înfrumusețare.

În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea bisericii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența oficialităților locale și județene, precum și a numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare specifice zonei.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Bistrița, preotul Alexandru Vidican, directorul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, pr. prof. univ. dr. Vasile Gordon, cadru universitar la Facultățile de Teologie Ortodoxă din București și Cluj-Napoca (fiu al satului), preotul paroh Grigore Simion Marga, arhidiaconul Petru Buta, de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, precum și alți preoți invitați.

După citirea Sfintei Evanghelii, în cadrul căreia s-a citit Pilda semănătorului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Cultivarea pământului și cultivarea sufletului”.

„Să cultivăm pământul creat de Dumnezeu și sufletul pe care El ni l-a dat, cu bunătate, căci ceea ce cultivăm, aceea devenim”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

 

La momentul rânduit din cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Andrei Dan, pe seama Parohiei Borleasa, Protopopiatul Beclean. De asemenea, s-a rugat pentru odihna sufletului Preasfințitului Părinte Vasile Flueraș (Someșanul), Episcop Emerit și fost Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, în perioada 1998-2019.

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La chinonic, interpreții de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean și Alexandru Pugna, precum și grupul de tinere al parohiei au interpretat mai multe pricesne.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Grigore Simion Marga, cu dreptul de a purta crucea pectorală. Pr. prof. univ. dr. Vasile Gordon (fiu al satului), cadru universitar la Facultățile de Teologie Ortodoxă din București și Cluj-Napoca, a primit Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, iar prof. univ. dr. Vasile Țâra (fiu al satului), cadru universitar la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. Primarul comunei Șieuț, Mihai Gheorghe Ivan, a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. De asemenea, membrii Comitetului și Consiliului Parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.

La rându-i, preotul paroh Grigore Simion Marga a mulțumit Părintelui Mitropolit Andrei, oficialităților și tuturor celor implicați în renovarea bisericii. În semn de prețuire, ierarhului i-a oferit o icoană cu Sfinții Martiri Brâncoveni și un ștergar țesut de credincioasele din sat.

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Lunca a fost construită între anii 1951-1960, fiind târnosită la data de 24 octombrie 1965, de vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu.

Începând cu luna mai a anului 2012, lăcașul de cult a intrat într-un amplu proces de reabilitare și înfrumusețare. Biserica a fost pictată în tehnica frescă, de pictorul Mihai Ghinea; s-a prelungit nava bisericii și s-a zidit un turn-clopotniță nou, s-a montat un nou iconostas și s-a rezidit masa Altarului. De asemenea, au fost efectuate alte lucrări de renovare atât la exterior, cât și la interior.

Din punct de vedere administrativ, filia Lunca aparține de Parohia Ruștior, din Protopopiatul Bistrița.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

Liturghie arhierească și sfințirea capelei mortuare din Monor

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia...

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

Slujire arhierească și sfințirea capelei mortuare din Pata

În Duminica a 33-a după Rusalii (a Vameșului și a Fariseului), 25 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia Pata, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei...

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...