Biserica din Medieş Vii, târnosită de Presfințitul Iustin Sigheteanul

de | aug. 8, 2016

Duminică, 7 august 2016, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a târnosit biserica din parohia Medieş Vii, Protopopiatul Satu Mare. Cu această ocazie, pe lângă hramul istoric „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, locașul de cult a primit şi al doilea hram „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”.

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a săvârșit slujba de sfințire în fruntea unui  sobor de preoţi, din care au făcut parte părintele Mihai Feher, protopopul de Oaş, părintele Nicolae Costin, paroh, preoţi din parohiile învecinate, preoţi invitaţi din ţară.

După rânduiala Bisericii Ortodoxe, în piciorul Sfintei Mese au fost aşezate moaşte ale Sfinţilor Mucenici de secol IV de la Niculiţel, Documentul de Sfinţire, care atestă data evenimentului și icoanele celor patru Sfinţi Evanghelişti. De asemenea, biserica a fost miruită interior şi exterior.

Cu ocazia târnosirii, pe lângă hramul istoric „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, biserica din Medieş Vii a primit şi al doilea hram „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”.

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a explicat credincioşilor în ce constă târnosirea unei biserici, ce rol au rugăciunile care se citesc cu această ocazie şi ce însemnătate are fiecare etapă a târnosirii. Slujba de sfințire a fost urmată de Sfânta Liturghie, oficiată pe o scenă special amenajată în curtea bisericii. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul ASCOR Baia Mare, condus de Vlad Verdeş.

Preotul paroh care slujeşte aici de 5 ani, a fost distins de P.S. Iustin Sigheteanul cu dreptul de a purta brâu roşu, iar binefăcătorii au primit diplome de vrednicie. O diplomă de vrednicie a primit şi primarul din Mediueşu Aurit, Radu Iancu, şi deputata de Oaş, Andreea Paul Vass.

 

Comunitatea creştinilor ortodocşi din Medieş Vii este una de doar 120 de suflete, care, de abia în 1952 şi-au zidit propria biserică, din piatră şi chirpici.  Până atunci parcurgeau în fiecare duminică aproximativ 7 km pentru a se ruga la bisericile la care au fost arondaţi de-a lungul timpului.Din anul 2000, Medieş Vii a devenit parohie de sine stătătoare.Biserica are un iconostas sculptat şi trei clopote, aşezate în turnul clopotniţă. Degradarea bisericii a impus lucrări de strictă urgenţă, începute în urmă cu doi ani. Astfel, s-a renovat acoperişul, s-a retencuit biserica în exterior şi interior, s-au înlocuit geamurile cu altele noi, s-a revopsit exteriorul, s-a renovat gardul împrejmuitor, s-a reorganizat Sfântul Altar după noile rânduieli, prin zidirea Sfintei Mese şi dotarea cu mobilier nou. Totodată s-a înzestrat Sfânta Masă cu veşminte noi, s-au cumpărat candelabre noi şi s-a pus mochetă în toată biserica. Pictarea bisericii a fost făcută, pentru prima dată, între anii 2015-2016, când s-a renovat şi catapeteasma, de pictorul Sorin Spiridon Gâtu din Gherla.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Ședință de lucru a Sfântului Sinod | 11 iulie 2024

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-au reunit joi, 11 iulie 2024, în ședință de lucru. Întrunirea ierarhilor Bisericii noastre a fost găzduită în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și a fost prezidată de Preafericitul Părinte...