Biserica din Nețeni, veche de aproape 250 de ani, resfințită de Mitropolitul Clujului

de | apr. 10, 2016 | Actualitatea religioasă

Biserica din satul bistrițean Nețeni, veche de aproape 250 de ani, a fost resfințită astăzi, în Duminica a IV-a din Postul Mare, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. A fost un eveniment deosebit pentru localitatea în care viețuiesc 13 oameni, deoarece sute de credincioși din satele din împrejurimi au venit pentru a lua parte la slujbă.

Resfinţirea  bisericii cu hramul „Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de mir” a fost urmată de Sfânta Liturghie, în cadrul căreia s-au înălţat rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate. În acelaşi timp, au fost pomeniţi ctitorii trecuţi la Domnul şi toţi cei care au plecat din această lume de-a lungul vremii. Sfânta Liturghie a fost  oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, în sobor de peste zece preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, protopopul de Bistrița, părintele Alexandru Vidican și protopopul de Dej, părintele Ioan Buftea.

În cuvântul de învățătură Părintele Mitropolit le-a vorbit despre asumarea suferinței, amintind că postul și rugăciunea pot ajuta la izbăvirea de necazuri.

 

 

 

Diplome și distincții din partea ierarhului

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Clujului i-a oferit părintelui din Nețeni, Ioan Lucian Blaga, ordinul „Sfântul Pahomie de la Gledin”. De asemenea, primarului comunei Mărișelu, Toma Mureșan,  de care aparține localitatea Nețeni, i-a fost conferită distincția „Crucea Transilvană”. Diplome de aleasă cinstire au primit  din partea ierarhului toți cei care s-au implicat în reabilitarea bisericii.

 

 

Biserica din Nețeni, o istorie de 250 de ani

7

Locașul de cult din Nețeni, ce poartă hramul „Sfântul Dimitrie, izvorâtorul de mir”, a fost construit din lemn, în anul 1722 în localitatea Deda din județul Mureș. Biserica a fost mutată apoi în localitatea bistrițeană Monor, iar din 1890 în ea se roagă credincioșii din filia Nețeni, ce aparține de parohia Domnești. În ultimii doi  ani,  prin grija părintelui Ioan Lucian Blaga și a unor credincioși bistrițeni, biserica a fost reabilitată și pictată de pictorul Simion Săsărman.

Localitatea Nețeni din județul Bistrița-Năsăud este atestată documentar din anul 1341. La recensământul din anul 1720 erau în sat 111 locuitori, iar numărul acestora a crescut de-a rândul anilor. Astfel că, în 1850 erau 207 cetățeni, iar în anul 1900 erau 325. Astăzi, în Nețeni, își duc traiul 13 de persoane, iar majoritatea au depășit vârsta de 80 de ani.

 

 

Ultimele articole

Dragostea niciodată nu se sfârşeşte

Dragostea niciodată nu se sfârşeşte

Bătrânul Epifanie zicea: „Dragostea adevărată se aseamănă cu flacăra unei lumânări. Oricâte alte lumânări s-ar aprinde din ea, flacăra primeia rămâne întreagă şi nu se micşorează deloc. Şi, fiecare nouă lumânare, are aceeaşi flacără ca şi precedentele”. Cuvintele...

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Conferință preoțească de toamnă în Protopopiatul Năsăud

Clericii din Protopopiatul Ortodox Năsăud s-au reunit marți, 19 octombrie 2021, în cadrul conferinței preoțești de toamnă. Întâlnirea s-a desfășurat în biserica Mănăstirii „Izvorul Tămăduirii” din Salva și a fost precedată de o slujbă de Te Deum. Lucrările conferinței...

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Lunca, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea din localitatea Lunca, județul Bistrița-Năsăud, de la...

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

Binecuvântarea lucrărilor efectuate la Biserica din Sânmărtin

În Duminica a 21-a după Rusalii, 17 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din Sânmărtin, județul Cluj. Cu acest prilej, Părintele Episcop...