Biserica din Parohia Cutca, refințită după 39 de ani de la târnosire

de | sept. 5, 2021

În Duminica a 11-a după Rusalii (a datornicului nemilostiv), 5 septembrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din localitatea Cutca, județul Cluj.

Cu acest prilej, ierarhul a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, chiar în ziua când se împlinesc 39 de ani de la târnosirea acesteia. În ultimii trei ani, lăcașul de cult a trecut printr-un amplu proces de renovare și înfrumusețare.

În continuare, pe un podium special amenajat în fața bisericii, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul de Gherla, preotul Iulian Paul Isip, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Valentin Mihai Leucă și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți pe tema „Iertarea, pentru aici și pentru dincolo”.

 

Răpunsurile liturgice au fost date de Grupul de muzică bizantină „Anastasios”, dirijat de protopsaltul dr. Iustinian Ioachim Simion. Grupul este format din medici, studenți la medicină și studenți teologi.

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe parohul Valentin Mihai Leucă. Primarului comunei Sânmărtin, Ioan Fărtan, i-a acordat Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar epitropului parohiei, Vasile Boca, i-a oferit „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură”. Totodată, paraclisierul Grigore Cherecheș a fost distins cu Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”, iar domnul Ștefan Boca cu Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. Membrii Comitetului și Consilului parohial, precum și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.

 

Scurt istoric

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Cutca a fost construită în anul 1981, într-un timp foarte scurt, în doar 21 de zile,  în vremea păstoririi preotului Gheorghe Mureșan, fiind sfințită la data de 5 septembrie 1982, de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu.

În anul 1984, lăcașul de cult a fost împodobit cu pictură, în tehnica frescă, realizată de pictorul Ilie Căpușe. Pictura a fost recondiționată începând cu anul 2018, când biserica a intrat într-un amplu proces de renovare și înfrumusețare, atât la interior, cât și la exterior.

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Ionuț Chifa

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de joi, 29 februarie 2024, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut loc ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Principalele hotărâri ale Sfântului...

Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești

Ședința anuală de lucru a Adunării Naționale Bisericești

Palatul Patriarhiei a găzduit miercuri, 28 februarie 2024, ședința de lucru a Adunării Naționale Bisericești (ANB), prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Membrii acestui organism central deliberativ au participat la lucrări...