Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

de | mai 16, 2022

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Poienile Zagrei, județul Bistrița-Năsăud.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârșit slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” și a sfințit pictura lăcașului de cult. În ultimii opt ani, biserica a trecut printr-un amplu proces de reabilitare și a fost împodobită cu pictură.

În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea bisericii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în prezența oficialităților locale, județene și centrale, precum și a numeroși credincioși, mulți îmbrăcați în straie populare specifice zonei.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Năsăud, preotul Ioan Dâmbu, duhovnicul Mănăstirii Salva, protosinghelul Mihail Nagy, preotul paroh Ovidiu-Teodor Oltean, precum și alți preoți invitați.

După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Răbdare ”, pornind de la exemplul de credință și răbdare al slăbănogului de la Vitezda, care a așteptat vreme de 38 de ani să se tămăduiască.

„Dumnezeu ne conduce pe calea cea dreaptă și prin suferințe, încercări și greutăți”, a subliniat ierarhul.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

La finalul slujbei, preotul paroh Ovidiu-Teodor Oltean a mulțumit Părintelui Mitropolit Andrei, oficialităților și tuturor celor implicați în renovarea bisericii. În semn de prețuire, ierarhului i-a oferit un dicher și tricher și o traistă tradițională.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Ovidiu-Teodor Oltean, primarului comunei Zagra, Nicolae Eugen Buşcoi, i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar prim-epitropului parohiei, Simion Pop, i-a acordat Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”. Totodată, membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători. De asemenea, ierarhul le-a oferit cărți duhovnicești tuturor copiilor prezenți.

La slujbă au fost prezente autorități locale, județene și centrale, în frunte cu deputatul Bogdan Ivan Gruia și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

 

Scurt istoric

Satul Poienile Zagrei, aparţinând de comuna Zagra, este aşezat pe Valea Ţibleşului, la jumătatea distanţei dintre comuna Zagra şi satul Suplai. Prima biserică ar fi fost construită din lemn în jurul anul 1650 şi renovată în 1784, din aceasta păstrându-se în mijlocul cimitirului din sat doar piciorul de piatră al prestolului.

Biserica actuală, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, a fost construită între anii 1904-1907, fiind târnosită la data de 12 iulie 1908. Lăcașul de cult a mai fost renovat în cursul anilor 1928, 1938, 1966 şi 1982, resfinţirea precedentă fiind săvârșită de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Iustinian Chira, pe atunci Episcop-vicar al Eparhiei Clujului.

Începând cu anul 2014, biserica a intrat într-un amplu proces de reabilitare și înfrumusețare. Au fost realizate ample lucrări care au însemnat recondiţionarea pereţilor exteriori, vopsirea turnului, pavarea trotuarului, înlocuirea pardoselii, zidirea unei noi Sfinte Mese, montarea unui nou iconostas şi, în mod deosebit, înfrumuseţarea pereţilor bisericii cu o nouă pictură, realizată între anii 2018-2021, în tehnica frescă, de pictorul bisericesc Simion Seserman.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...