Biserica din Valea Vinului, resfințită de Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, la peste 130 de ani de la construcție

de | sept. 11, 2017 | Actualitatea religioasă

Duminică, 10 septembrie 2017, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii din Parohia Valea Vinului, Protopopiatul Satu Mare, ridicată între 1856-1877.

Localitatea Valea Vinului este atestată documentar din 1399, an în care existau şi credincioşi în sat. Despre biserica veche se ştiu puţine lucruri.  Din descrierea unui episcop al vremii aflăm că era construită din lemn, „de 6 stânjeni lungime şi 3 lăţime”, cu pardoseală de pământ şi avea hramul „Sfânta Parascheva”. În 1875 această biserică a fost vândută „pe Someş în sus”. Biserica târnosită duminică de Preasfinţitul Părinte Iustin a fost ridicată între 1856-1877 din cărămidă şi piatră. La început a fost acoperită cu şindrilă, iar din 1908 cu tablă.

După 136 de ani de la sfințire, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului a oficiat slujba de resfințire, ca urmare a unor lucrări executate de-a lungul timpului. Lucrări importante s-au făcut în perioada păstoririi actualului preot paroh Ioan Bonea. Astfel, din 1992 s-a refăcut  turnul şi acoperişul și s-au ridicat două pridvoare. În 2005 s-a renovat exteriorul, iar în 2006 s-au cumpărat trei noi policandre mari.Totodată a fost introdus sistem de încălzire şi s-a înzestrat locașul de cult cu diferite obiecte bisericeşti. În 2017 a fost montat un iconostas nou, sculptat în lemn de tei, s-a rezidit Sfânta Masă şi a fost reorganizat Sfântul Altar . Hramul bisericii este „Soborul Sfântului Ioan Botezătorul”, cinstit în 7 ianuarie.

Toate acestea au binecuvântate de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin care,  la sfârşitul slujbei, a explicat credincioşilor în ce constă târnosirea şi care sunt etapele ei. Un alt moment important a fost binecuvântarea Monumentului eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale.

Slujba de resfințire a continuat cu Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în pridvorul Casei Sociale, înconjurat de un sobor de peste 25 de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană  au fost date de Grupul coral ASCOR din Baia Mare, condus de Bogdan Iacob. Peste 2.000 de credincioşi, alături de oficialități locale și județene,  au fost prezenți la slujbă. În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Vasile Andrei Porumb, pe seama Parohiei Hotoan din Protopopiatul Carei.

„A fost o bucurie mare azi, pentru că au participat foarte mulţi credincioşi la sfintele slujbe”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. „Bucuria cea mai mare este că în viaţa Bisericii continuă lucrarea minunată a lui Dumnezeu prin dreptcredinciosul nostru popor român şi iubitor de Hristos, Care Îşi înnoieşte bisericile, pe care nu le părăseşte, le întreţine cu puţinul celor mulţi şi întotdeauna bisericile noastre sunt îngrijite, sunt preţuite şi multe iubite. Aceasta arată caracterul sănătos, sănătatea duhovnicească a poporului nostru român cel drept credincios”.

În semn de înaltă apreciere și prețuire pentru activitatea pastoral-misionară și social-filantropică și pentru contribuția adusă la înnoirea și împodobirea bisericii cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul” din Parohia Valea Vinului, Protopopiatul Satu Mare, preotul paroh, care are este iconom stavrofor, a primit în dar de la Preasfinţitul Părinte Episcop o Cruce pectorală şi Gramata Episcopală. Pentru contribuția adusă la înnoirea și împodobirea bisericii au primit diplome de vrednicie și membrii Consiliului Parohial. La final, din partea tuturor credincioșilor parohiei, părintele Ioan Bonea i-a dăruit Preasfinţitului Părinte Episcop o icoană a Sfântului Ioan Botezătorul pictată pe lemn, care va completa colecţia de peste 100 de icoane noi a Muzeului Episcopiei.

 

 Andrei Fărcaş

Ultimele articole

Memoria spațiului sacru

Memoria spațiului sacru

Într-o conferință pe care a prezentat-o în 1951, Martin Heidegger spunea: „Muritorii locuiesc în măsura în care salvează pământul. Salvarea nu smulge doar dintr-un pericol. A salva înseamnă propriu-zis, a eliberat ceva întru esența sa proprie. A salva pământul este...

Cinstirea Icoanelor. Ce ne spune textul biblic ? P3

Cinstirea Icoanelor. Ce ne spune textul biblic ? P3

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură” susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

În Duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe munte – Iubirea vrăjmașilor), 2 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor...

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

Biserica Parohiei Turda Nouă II, târnosită de ÎPS Părinte Andrei

La sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului, sâmbătă, 1 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă a Parohiei Turda Nouă...