Biserica închinată „Sfântului Ierarh Nicolae” şi „Sfinţilor Români” din Baia Mare, târnosită de PS Iustin

de | dec. 7, 2017

Miercuri, 6 decembrie 2017, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Nicolae, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Duminica Sfinţilor Români” din Baia Mare.

Cu ocazia târnosirii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a dat, pe lângă primul hram ce îl are ocrotitor al bisericii pe „Sfântul Ierarh Nicolae”, şi al doilea hram – „Duminica Sfinţilor Români”. Târnosirea a fost necesară, deoarece s-a reorganizat Sfântul Altar, a fost rezidită Sfânta Masă, s-a modernizat instalaţia de încălzire, iar geamurile au fost înfrumuseţate cu vitralii.

După încheierea slujbei de târnosire, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta Liturghie, în fruntea unui impresionant sobor impresionant de preoţi.În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot tânărul diaconul Teodor Ioan Coman, pe seama bisericii parohiei Valea Stejarului, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul ASCOR Baia Mare, dirijat de teologul Bogdan Iacob.  După chinonic, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuvânt de învăţătură, pornind de la viaţa plină de sfinţenie pe care o oferă Bisericii şi credincioşilor ei de peste 1600 de ani Sfântul Ierarh Nicolae, ajutătorul celor în necazuri şi mare făcător de minuni.

La încheierea Sfintei Liturghii,  Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a oficiat o slujbă de Parastas după Majestatea Sa Regele Mihai, trecut în eternitate sâmbătă, 5 decembrie 2017, la vârsta de 96 de ani. După o tradiţie de peste 20 de ani, de când se ţin hramurile la această biserică, credincioşii au primit în dar câte un „cocuţ” din grâu, un pahar de vin şi câte un calendar de birou. Un dar important a primit părintele paroh Ioan Pop din partea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin – Gramata Episcopală, în semn de înaltă apreciere şi preţuire pentru activitatea pastoral-misionară şi social-filantropică şi pentru contribuţia adusă la înnoirea şi împodobirea bisericii cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Duminica Sfinţilor Români” din Baia Mare.

Biserica „Sfântul Nicolae” din Baia Mare este primul locaș de cult ortodox construit în municipiu, în anul 1922, la câţiva ani după Marea Unire din 1 Decembrie 1918, când credincioşii ortodocşi au fost transferaţi dintr-o capelă modestă, într-o clădire amenajată şi donată de Consiliul Oraşului Baia Mare în proprietatea Bisericii Ortodoxe. De fapt, până la acea dată clădirea a funcţionat ca sală de sport a fostului gimnaziu din apropiere şi doar Unirea Transilvaniei cu ţara mamă făcut ca şi ortodocşii să aibă dreptul la o clădire ca locaş de cult. Preotul paroh Alexiu Latiş a coordonat ample lucrări de reparaţii, consolidări şi reamenajări, iar în 1926 a fost târnosită de vrednicul de pomenire Episcop Nicolae Ivan al Clujului. După 56 de ani de la târnosire, în 1980,  preotul paroh Gheorghe Bălan s-a ocupat de lucrările de reconstrucţie a bisericii, care a devenint o clădire foarte solidă, capabilă să reziste secole. A fost târnosită de vrednicii de pomenire Episcop Teofil Herineanu şi Episcop Vicar Justinian Chira ai Vadului, Feleacului şi Clujului, în 10 noiembrie 1985.

Andrei Fărcaş

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA