Biserica mănăstirii clujene de la Râșca Transilvană, sfințită de doi ierarhi. Cinci mii de credincioși au luat parte la hram

de | oct. 14, 2018 | Actualitatea religioasă

Mii de credincioși au luat parte duminică, 14 octombrie 2018, la sfințirea bisericii mănăstirii clujene „Sfânta Cuvioasă Parascheva” de la Râșca Transilvană. Slujba de sfințire, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de Preasfințitul Macarie, Episcopul Europei de Nord, înconjurați de un sobor impresionant de aproape 50 de preoți și diaconi, a fost o încununare a celor peste 15 de ani de muncă de la punerea pietrei de temelie.

Slujba de sfințire  a avut loc de la ora 8:30 și a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de Preasfințitul Macarie, Episcopul Europei de Nord, înconjurați de un sobor impresionant de aproape 50 de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, protopopul de Huedin, părintele Dan Lupuțan, protopopul de Cluj II, părintele Alexandru Constantin Ciui, protopopul de Gherla, părintele Paul Isip, părintele profesor Ioan Bizău, părintele profesor Valer Bel, starețul Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan, starețul mănăstirii Râșca Transilvană, părintele Casian Ioana,  alături  de alți preoți  invitați.

La finalul slujbei de sfințire, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un scurt cuvânt, în care a felicitat obștea mănăstirii, pe credincioși și pe ctitori pentru efortul lor de a ridica această ctitorie pentru veșnicie. Citându-l pe poetul Tudor Arghezi, ierarhul a sintetizat în patru versuri tot ceea ce s-a întâmplat: „Altarul ca să fie, Şi pietrele să ţie, Cer inima şi viaţa, zidite-n temelie”.

După slujbă a fost binecuvântat și Altarul de vară al mănăstirii unde, de la ora 10:00, soborul de ierarhi și preoți a săvârșit Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultătii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de părintele profesor Vasile Stanciu. La slujbă au asistat aproape cinci mii de credincioși, autorități locale, județene și centrale.

După citirea pericopei evanghelice, cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, care le-a vorbit celor prezenți  despre viața Sfintei Cuvioase Parascheva, cuvânt intitulat „Exemplul care convinge”.

 

În cadrul Sfintei Liturgii, diaconul Ionuț Someșan a fost hirotonit preot pe seama parohiei Soporu de Câmpie, protopopiatul Turda. La finalul slujbei, Preasfințitul Macarie, Episcopul Europei de Nord le-a vorbit credincioșilor despre importanța cinstirii sfinților, arătând evlavia populară pe care o aveau odinioară oamenii din satul românesc față de Sfânta Parascheva, sau Sfânta Vineri.

Totodată, părintele stareț Casian Ioana a fost ridicat la rangul de arhimandrit.

Mănăstirea „Sfânta Cuvioasă Parascheva”de la Râșca Transilvană este situată în zona Munților Apuseni, în apropierea barajului de la Beliș – Fântânele. Așezământul monahal a fost înființat în anul 2002, la solicitarea credincioşilor din această zonă, iar piatra de temelie a bisericii mănăstirii a fost pusă un an mai târziu. Proiectul bisericii a fost realizat de cunoscutul arhitect clujean, Ion Arboreanu, care a proiectat zeci de biserici, mănăstiri şi case parohiale pentru Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. Sursa de inspirație pentru acest locaș de cult a fost perioada arhitecturală și religioasă din timpul Sfântului Ștefan cel Mare, respectiv stilul moldovenesc sau ștefanian. Lucrările de construcție s-au desfășurat pe o perioadă de 16 ani. Locașul de cult a fost pictat în tehnica frescă de o echipă de pictori din Bucureşti, condusă de profesorul Alexandru Nicolau.

 

Ultimele articole

Despre muncă

Despre muncă

Munca este o realitate existențială a lumii în care trăim, fiindcă orice om ca să trăiască în această lume, are nevoie să muncească. Sfânta Scriptură este cât se poate de explicită când ne spune că în rai, Adam și Eva au fost puși pentru a păzi și a îngriji grădina...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...