Biserica militară a Regimentului 50 Rachete din Florești, resfințită de Mitropolitul Clujului

de | nov. 7, 2018

Marți, 6 noiembrie 2018, la Biserica Militară cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și Sfânta Muceniță Varvara”, ce deservește unitățile militare din Floreşti – Cluj, a avut loc slujba de resfințire a lăcașului de cult, oficiată de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Începând cu ora 8:30, IPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului a oficiat slujba de resfințire a bisericii, iar de la ora 10:00, Sfanta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, consilierul eparhial administrativ-bisericesc, pr. Cristian Baciu, inspectorul general şi şeful Secţiei asistenţă religioasă din Statul Major al Apărării, pr. militar Florin Vlădoiu, protopopul de Turda, pr. Daniel Crișan, protopopul de Dej, pr. Ioan  Buftea, preotul slujitor al bisercii, pr. militar Traian Chircu, alaturi de alți preoți invitați.

În cuvântul de învățătură, rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit a vorbit despre „Bunul ostaș al lui Hristos”.

 

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

La slujba de resfințire au participat atât reprezentanții unității militare, autoritățile locale și județene, cât și credincioșii din localitate, ctitori, alături de militari și personalul civil din cadrul Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” și al Batalionului 7 Aruncătoare Proiectile Reactive „General Vasile Danacu”.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Andrei a conferit distincții și diplome de aleasă cinstire celor ce și-au adus contribuția pentru înfrumusețarea bisericii.

Cu această ocazie, pr. militar Traian Chircu a primit Crucea Arhiepiscopală, iar comandantului Unitații militare, colonel dr. Ioan Munteanu, i-a fost oferită Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție pentru mireni din Mitropolia Clujului.

După Sfânta Liturghie, ierarhul a oficiat slujba parastasului și a sfințirii unei troițe edificate în cinstea eroilor Armatei Române, căzuți în teatrele de operații. Cu această ocazie, Prefectul județului Cluj, ing. Ioan Aurel Cherecheș a rostit o alocuțiune. Apoi, a urmat depunerea de flori și coroane, precum și acordarea onorului militar celor care au slujit patria până în ultima clipă a vieții lor.

Evenimentul face parte din seria de activități dedicate sărbătoririi celor 100 de ani de la Marea Unire și are loc după ample lucrări de repictare, amenajare, restaurare și înfrumusețare a lăcașului de cult, derulate pe o perioadă de aproape doi ani, conform celor afirmate de căpitan Marius Liuță, ofițer de informare și relații publice al Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” din Florești.

Biserica Militară cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – ocrotitorul forțelor militare terestre și „Sfânta Muceniță Varvara” – ocrotitoarea minerilor și artileriștilor militari, a fost construită între anii 1997-2004, fiind sfințită în ziua de 23 aprilie 2004 de vrednicul de pomenire Mitropolitul Batrolomeu.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA