Biserica ocrotită de Sf. Prooroc Ilie din Bistrița, sfințită de ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului

de | iul. 23, 2017 | Actualitatea religioasă

După 14 ani de la punerea pietrei de temelie, biserica ocrotită de Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul din Bistriţa a fost sfințită, astăzi în duminica a 7-a după Rusalii. Slujba a fost săvârșită în jurul orei 9:00 de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, în sobor de aproximativ 30 de preoți și diaconi. După sfințire, Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie pe altarul de vară, situat în apropierea locașului de cult.

În cadrul predicii Părintele Mitropolit a vorbit despre legătura strânsă dintre starea sufletească și cea trupească, explicând pe baza cărții lui Jean-Claude Larchet, Terapeutica bolilor spirituale, că adesea neputința trupurilor noastre vine din păcatele săvârșite:

Biserica ocrotită de Sf. Prooroc Ilie din Bistrița, sfințită de ÎPS Andrei, Mitropolitul ClujuluiMai multe persoane cu deficiențe de auz și vorbire din Bistrița care au asistat la Liturghie au putut să înțeleagă slujba și cuvântul de învățătură rostit de ÎPS Andrei, cu ajutorul pr. prof. Constantin Onu de la Facultatea de Teologie din Pitești, care a folosit limbajul mimico-gestual pe toată durata Sfintei Liturghii.

La finalul slujbei ÎPS Andrei a oferit părintelui paroh Constantin Mileșan, Crucea Transilvană, iar fiul său părintele Cătălin Mileșan, care slujește la demisolul bisericii pentru comunitatea de surdo-muți din oraș, a fost ridicat la rangul de sachelar. Au fost oferite și diplome de aleasă cinstire mirenilor care au sprijinit lucrarea bisericii.

Parohia „Sfântul Ilie Tesviteanul” din municipiul Bistriţa a luat ființă în anul 2000, iar după trei ani s-au demarat lucrarile de construcție ale locasului de cult, situat peste podul Budacului pe strada Mihai Viteazu. nLa mai puțin de un an s-a slujit în demisolul bisericii, iar în 2009 au fost demarate lucrările de pictură a sfântului locaș, lucrări finalizate în 2014. În prezent la demisolul bisericii Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul din Bistriţa slujește Pr. misionar Cătalin Mileșan care oficiază slujbele în limbaj mimico-gestual pentru comunitatea surdo-muților din Bistrița.

 

 

Ultimele articole

Vernisaje, curs de muzică psaltică și concerte la Zilele Artei Bizantine

Vernisaje, curs de muzică psaltică și concerte la Zilele Artei Bizantine

Ediția a 18-a a „Zilelor artei Bizantine” se va desfășura la Cluj-Napoca și Alba Iulia în perioada 6-9 octombrie 2022. Evenimentul este organizat de Sorin Albu, cadru didactic la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și coordonatorul grupului de muzică, artă...

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

Noi hotărâri ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

În ziua de joi, 29 septembrie 2022, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Principalele hotărâri ale...

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

Constituirea noii Adunări Naționale Bisericești, mandatul 2022-2026

La Palatul Patriarhiei din București s‑a desfășurat joi, 29 septembrie 2022, ședința de constituire a noii Adunări Naționale Bisericești pentru perioada 2022‑2026. În cadrul ședinței, prezidate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, au fost validate mandatele...