Biserica Ortodoxă din Cormaia, târnosită de Mitropolitul Clujului

de | iul. 10, 2022

În Duminica a 4-a după Rusalii (a vindecării slugii sutașului), 10 iulie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Cormaia, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii bisericii parohiale.

De la ora 8:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârșit slujba de târnosire a bisericii cu hramurile „Sfântul Ierarh Nectarie” și „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, după zece ani de la punerea pietrei de temelie. La interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.

În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea bisericii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Năsăud, preotul Ioan Dâmbu, duhovnicul Mănăstirii Salva, arhimandritul Dimitrie Irimia, duhovnicul Mănăstirii Cormaia, protosinghelul Nicodim Sîngeorzan, directorul Centrului Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeroz-Băi, preotul Paul Gavriloaie, preotul paroh Petru Zinveliu, fostul paroh – preotul Florin Moldovan, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, ce ilustrează vindecarea slugii sutașului, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le credincioșilor despre „Credința lucrătoare prin iubire”.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Cvartetul Synavlia, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea. La chinonic, Livia Mihăilă, Ana Hoza și Emanuela Călina au interpretat câteva pricesne.

La finalul slujbei, preotul paroh Petru Zinveliu a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult. Totodată, Înaltpreasfinției Sale i-a daruit o icoană cu Sfântul Ierarh Nectarie.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a ridicat la rangul de iconom stravrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe preotul paroh Vasile Petru Zinveliu și pe fostul paroh – preotul Florin George Moldovan. Paraschiva Nina Siminic, în calitate de ctitor, a primit „Crucea Transilvană” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului; Primarul orașului Sîngeorz-Băi, Cătălin Bota, a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar deputatul Vasile-Daniel Suciu și fostul primar Traian Ogâgău au primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”. Prim-epitropul parohiei, Traian Gabor, i-a fost conferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”, iar domnului Roland Venig, fost primar, Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. Totodată, membrii Consiliului și Comitetului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători. De asemenea, ierarhul le-a oferit cărți duhovnicești tuturor copiilor prezenți.

La slujbă au participat autorități locale, județene și centrale, fiii satului și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare specifice zonei.

 

Scurt istoric

Parohia Ortodoxă din Cormaia (localitate ce aparține administrativ de orașul Sîngeorz-Băi), Protopopiatul Năsăud, a fost înfiinţată ca parohie de sine stătătoare la data de 1 septembrie 2011, desprinzându-se din Parohia Sîngeorz-Băi III.

Noua biserică, cu hramurile Sfântul Ierarh Nectarie” și „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, a fost construită între anii 2012-2013, în stil bizantin, cu plan în formă de cruce greacă. Piatra de temelie a fost pusă la data de 26 aprilie 2012, de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, paroh fiind preotul Florin George Moldovan. Biserica a fost construită pe un teren donat de familia Filimon și Nina Siminic, spre pomenirea veșnica a unicului lor fiu, Constantin Maximus. Tot aceștia au contribuit consistent și în alte puncte cheie ale lucrărilor.

Sfântul lăcaș este împodobit cu pictură, în tehnica frescă, realizată între anii 2016-2019, de pictorii Stanislav Grecu și Petru Butta.

Din luna august 2013 până în prezent, comunitatea parohială este păstorită de preotul paroh Petru Zinveliu, care a continuat lucrările de finalizare a bisericii și a construit o nouă casă parohială, în curs de finalizare.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA