Biserica Ortodoxă din satul Gheorghieni, resfințită de ÎPS Părinte Andrei

de | iun. 13, 2022

În a doua zi de Rusalii (sărbătoarea Sfintei Treimi), luni, 13 iunie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Gheorghieni, județul Cluj, cu prilejul resfințirii bisericii parohiale.

De la ora 8:30, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a săvârșit slujba de resfințire a bisericii cu hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfânta Treime”, al doilea hram fiind primit chiar în ziua resfințirii. Restaurat și înfrumusețat în ultimii doi ani, la interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.

În continuare, pe un podium special amenajat în curtea bisericii, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, preotul paroh Dan-Alexandru Horvat, starețul Mănăstirii Băișoara, protos. Iacob Rus, directorul Centrului de Îngrijiri Paliative din Cluj-Napoca, pr. dr. Bogdan Chiorean, preotul Aurel Duca (Parohia Mihăiești), fiu al satului, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Sfânta Treime, structura supremei iubiri”. Pornind de la sintagma Părintelui Dumitru Stăniloae: „Sfânta Treime este structura supremei iubiri”, ierarhul a vorbit despre dogma Preasfintei Treimi, precum și despre darurile Duhului Sfânt.

 

La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit întru preot pe diaconul Ioan Fechete, pe seama Parohiei Căianu Mare, Protopopiatul Beclean.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal al parohiei, dirijat de Călin Trif. La chinonic, tânăra interpretă de muzică populară Raluca Drule a interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, preotul paroh Dan-Alexandru Horvat a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor ce s-au implicat în lucrările de renovare. În semn de prețuire, ierarhului i-a oferit o ediție a Sfintei Scripturi din anul 1688, cunoscută și sub denumirea de Biblia lui Șerban Cantacuzino.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu, pe parohul Dan Alexandru Horvat. Totodată, membrii Consiliului și Comitetului parohial și alți binefăcători au primit distincții și diplome de aleasă cinstire, în frunte cu primarul comunei Feleacu, Gabriel Victor Costea, care a primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni.

Slujba a fost oficiată în prezența oficialităților locale, a fiilor satului și a numeroși credincioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare.

 

Scurt istoric

Biserica cu hramurile „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfânta Treime” a Parohiei Gheorghieni, Protopopiatul Cluj I, a fost construită pe fundația vechii bisericii din sat, în perioada 1986-1989, fiind târnosită la data de 10 septembrie 1989, de Arhiepiscopul Iustinian Chira, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului.

Din luna decembrie 2018, comunitatea parohială este păstorită de către preotul Dan-Alexandru Horvat. Începând cu luna septembrie a anului 2020, acesta a demarat ample lucrări de consolidare, renovare și înfrumusețare a bisericii, care s-au concretizat în subzidiri succesive, montarea unor sisteme de dren, captare şi colectare a apei, consolidări ale structurii pereţilor, regândirea structurii acoperişului, schimbarea geamurilor, a uşii de la intrare cu una din lemn masiv de stejar şi a crucii de pe turlă, un nou sistem de încălzire prin pardoseală, instalaţia electrică refăcută, implementarea unui sistem de transmisie audio-video în timp real,  zidirea unui iconostas de piatră din cărămidă aparentă, schimbarea Sfintei Mese cu una din granit, lucrări ornamentale atât în interior, cât şi în exterior, precum şi restaurarea unor icoane istorice din patrimoniul parohiei.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Sfințirea capelei mortuare din Panticeu

Joi, 22 februarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Panticeu, județul Cluj, cu prilejul sfințirii capelei mortuare din...