Campania din Cehoslovacia a fost una dintre cele mai dure și mai sângeroase etape ale participării României în cel de-al Doilea Război Mondial. Jertfa ostașilor noștri, curajul, rezistența și spiritul de sacrificiu au rămas întipărite nu doar în documente militare, ci mai ales în inimile celor care nu-și uită istoria. La 80 de ani distanță, comemorările de la Zvolen sunt un semn că România nu-și uită eroii. Datoria noastră este să le păstrăm vie memoria, să le onorăm exemplul și să transmitem mai departe generațiilor viitoare lecția demnității, a curajului și a păcii.
Emisiunea „Dialoguri” invită ascultătorii la o întâlnire cu istoria vie și cu memoria sacră a jertfei. La 80 de ani de la luptele pentru eliberarea Cehoslovaciei din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, e nevoie de aducerea-aminte a curajului, suferinței și dăruirii ostașilor români care au scris cu sânge o pagină de demnitate națională.
Trebuie să amintim faptul că în orașul Zvolen din Slovacia, se află cel mai mare cimitir al eroilor români din afara granițelor țării, unde se odihnesc peste 10.000 de soldați români căzuți la datorie, apărând fosta Cehoslovacie. În cinstea lor, aici a avut loc o ceremonie comemorativă de o profundă încărcătură simbolică. Prezența Bisericii Ortodoxe Române, alături de reprezentanți ai Armatei și ai societății civile, a dat glas unei recunoștințe care nu se stinge: față de cei care au plătit cu viața libertatea altora.
Alături de invitații ediției speciale a emisiunii, Părintele Dumitru Boca, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, care l-a reprezentat pe ÎPS Părinte și Mitropolit Andrei, Arhiepiscopul Vadului Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Colonelul (rtr) Ioan Pogan, președintele Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Alexandru Ioan Cuza” – Filiala Cluj și Colonelul (r) Liviu Banias, președintele Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din cadrul Serviciului Român de Informații – Sucursala Cluj.
Împreună am rememorat momentele centrale ale campaniei armatei române în Cehoslovacia, am vorbit despre contextul militar, geografic și uman al acestor lupte și vom înțelege, din perspectivă creștină, cum poate fi onorată jertfa eroilor.
Vă invităm la o oră de reculegere, cunoaștere și recunoștință – față de istorie, față de cei căzuți, față de identitatea noastră.
