Biserica Ortodoxă și regimurile comuniste din Europa Răsăriteană în lumina unor documente ale serviciilor secrete americane

de | nov. 24, 2020

Războiul Rece a constituit unul dintre cele mai importante războaie religioase din istoria umanității, o confruntare globală între „temătorii de Dumnezeu” și „cei fără Dumnezeu”, ne spunea săptămâna trecută pr. conf. univ. dr. habil. Gabriel Gârdan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, invitatul permanent în cadrul emisiunii noastre.

Din acest motiv, pe fondul preocupărilor din ultima perioadă față de evenimentele politice petrecute în Statele Unite ale Americii, ne-am oprit asupra acestui subiect, care se află, din ce în ce mai mult, în atenția istoricilor, accesul la documente constituind un imbold spre obiectivizarea analizelor istorice.

Întâlnirea radiofonică de săptămâna aceasta vă propune un dialog pe tema Biserica Ortodoxă și regimurile comuniste din Europa Răsăriteană în lumina unor documente ale serviciilor secrete americane.

Pentru a ne putea contura o imagine asupra modului în care este reflectată viața Bisericilor Ortodoxe în documentele CIA am ales să prezentăm câteva astfel de documente cu privire la unele Biserici Ortodoxe din blocul răsăritean. Unul dintre cele mai vechi documente clasificate referitoare la Biserica Ortodoxă Rusă este datat 11 noiembrie 1946 și poartă denumirea Dependency of Orthodox Church. Documentul asumat de Central Inteligence Group cuprinde 6 puncte în care se regăsesc aspecte analitice și descriptive. Una dintre cele mai complete imagini ale întregii palete de acțiuni întreprinse de un guvern comunist la adresa Bisericii Ortodoxe ne este oferită de către un raport confidențial data la 3 februarie 1950 cu privire la Biserica Ortodoxă Sârbă, motiv pentru care, părintele profesor va reda în întregime acest document foarte important pentru perioada amintită.

Practic aceste studii reunesc într-o manieră analitică nenumărate rapoarte informative de genul celor prezentate mai sus și sunt o dovadă a nivelului de percepție asupra realităților complexe ale vieții religioase, unele totuși tributare surselor de informare.

Imaginea conturată Bisericilor Ortodoxe din Europa de Est prin prisma acestor documente este ambivalentă. Bisericile și membrii ei apar în ambele posturi de victime și de colaboratori. Această percepție este rezultatul direct al manierei în care au fost gestionate informațiile pe cele două coordonate despre care am vorbit mai sus. Cu toate acestea, măsurile antireligioase, antibisericești și anticlericale promovate de guvernele comuniste nu pot fi negate, iar ipoteza abdicării Bisericii de la misiunea sa nu se susține.

Potrivit părintelui conf. univ. dr. Gabriel Viorel Gârdan, cercetarea acestor mărturii documentare ne confirmă faptul că adevărul istoric este cunoscut în integralitatea sa doar de Dumnezeu, iar noi avem datoria, cu perseverență, să ne apropiem cât mai mult posibil de adevăr. Întâlnirea cu istoria, prin prisma acestor mărturii documentare, are valențe anamnetice, dar și tămăduitoare, dialogul cu trecutul fiind o dovadă certă a însănătoșirii și o premisă a dialogului cu prezentul.

Radio Renasterea
Biserica Ortodoxă și regimurile comuniste din Europa Răsăriteană în lumina unor documente ale serviciilor secrete americane
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Mai multe

Ortodoxia în Statele Unite ale Americii, drumul spre autocefalie

Ortodoxia în Statele Unite ale Americii, drumul spre autocefalie

Ediția de săptămâna trecută a emisiunii noastre „Viața Bisericii” a fost dedicată pătrunderii Ortodoxiei pe teritoriul actual al Statelor Unite ale Americii, mai precis în Alaska. Alexander Schmemann remarcă faptul că Alaska nu reprezintă doar începutul istoric al...

Esența și ființa cultului creștin

Esența și ființa cultului creștin

Temelia cultului creștin o găsim sub forma conștiinței etern-umane, de fapt a dependenței față de o ființă supremă. Conceptul de cult ține de esența umanității. Omul este, cu alte cuvinte, o ființă liturgică, adică o ființă care celebrează actele de cult și cultivă...

Sinceritatea și minciuna

Sinceritatea și minciuna

Sinceritatea și adevărul sunt vitale în relațiile umane și mai ales în relația cu Dumnezeu. Adevărul se descoperă în Persoana Mântuitorului Iisus Hristos și în învățăturile Sale - „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața” (In 14,6). Există doar un singur context în care este...