Biserica Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca va fi resfințită duminică de trei ierarhi

de | sept. 25, 2021

Cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la sfințire și în urma unor ample lucrări de restaurare și reamenajare, biserica Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul clujean Mănăștur va fi resfințită duminică, 26 septembrie 2021.

Soborul slujitorilor îl va avea în frunte pe Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, alături de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord și de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

După slujba de resfințire, Sfânta Liturghie va fi oficiată pe scena amplasată în incinta complexului parohial, iar credincioșii prezenți vor putea urmării întregul eveniment și pe un ecran de mari dimensiuni.

Răspunsurile liturgice vor fi date ce Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Istoricul Parohiei din Mănăștur

Satul Mănăştur este atestat documentar în secolul al XIII-lea, dar sunt dovezi care sugerează rădăcini mult mai adânci în istorie. Din scrisoarea adresată regelui Sigismund în anul 1656, reiese că în Mănăştur exista o biserică bine organizată, un preot pentru românii ortodocși și o casă parohială. Confirmarea o face inscripţia de pe o piatră funerară: „Aici zace Aneta Bodea, fiica preotului, 1721”. Importanţa acesteia rezidă în informaţia că tatăl Anetei Bodea a fost primul preot cunoscut care a slujit aici.

La sfârşitul secolului al XVII-lea, negustorii macedo-români Pavel din Macedonia şi ginerele său, Gheorghe Cristofor Literatul, zidesc o mănăstire în preajma Clujului, în satul Mănăştur.

Numărându-se între cei 38 preoţi greco-catolici semnatari ai actului de revenire la Biserica Ortodoxă din octombrie 1948, preotul Emil Mureşan este cel care, între 1950-1961, construiește actuala biserică cu contribuţia financiară a mănăşturenilor. Biserica a fost sfinţită la 1 octombrie 1961 de către episcopul Teofil Herineanu.

Reamenajarea arhitectonică a complexului parohial

În 2012 este inițiat un amplu program de reaşezare arhitectonică şi renovare capitală a bisericii și în special a picturii în tehnică „fresco” sub coordonarea părintelui arhidiacon dr. Nicolae Bălan. De asemenea, au fost înnoite icoanele de pe catapeteasmă, fiind pictate de George Romilă din Piatra Neamț, iar în pridvor a fost realizată în tehnica mozaic scena „Adormirii Maicii Domnului” de către Anca Mihăilă.

Au fost executate lucrări de retencuire, izolare termică, refațadizare, au fost înlocuite uşile exterioare ale bisericii cu uşi din stejar sculptat pe ambele feţe, s-au schimbat toate geamurile și ușile, dar și mobilierul bisericesc.

Cele trei clopote ale Bisericii au fost reaşezate pe structuri metalice şi acţionate electric. Totodată, biserica a fost placată în interior cu piatră naturală de Viștea, iar în exterior cu granit; acoperișul a fost înlocuit cu tablă plană de cupru. Au fost reamenajate curtea interioară, aleile pietonale și curtea Monumentului Eroilor și s-a îmbrăcat în piatră de Vrața masa Sfântului Altar. Toate aceste lucrări și multe altele au avut loc sub oblăduirea părintelui paroh dr. Dănuţ Liviu Hognogi, sprijinit în slujire de pr. Vasile Roman și pr. prof. dr. Dorin Ielciu.


Pentru a marca împlinirea a 60 de ani de la prima sfințire dar și evenimentul resfințirii din data de 26 septembrie, parohia a organizat pe parcursul a două săptămâni o serie de evenimente cultural religioase. Au avut loc conferințe susținute de academicieni și profesori, seri de rugăciune și activități dedicate tinerilor dar și concerte de muzică religioasă.

Biserica Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca va fi resfințită duminică de trei ierarhi

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA