Biserica Parohiei Finișel, sfințită de Mitropolitul Clujului

de | mai 4, 2019 | Actualitatea religioasă

În Sâmbătă Luminată, 4 mai 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Finișel, jud. Cluj. Cu acest prilej, Ierarhul a sfințit Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, după 19 de ani de la punerea pietrei de temelie.

Ierarhul a fost primit la ora 8:30, la intrarea în sat, de călăreți și tineri îmbrăcați în straie populare, astfel au parcurs satul cu trăsura, până la biserică, după obiceiul strămoșesc de întâmpinare al chiriarhului.

Apoi, de la ora 9:00, a fost săvârșită Slujba de Sfințire a bisericii, urmată de Sfânta Liturghie, oficiată de Părintele Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat în fața lăcașului de cult. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Cluj I, pr. Dan Hognogi, protopopul de Gherla, pr. Paul Iulian Isip, preotul paroh Nicolae Sănițariu, precum și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a ținut un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a evidențiat faptul că „pentru a rămâne tot timpul în Săptămâna Luminată trebuie să ne curățim de răutăți”, arătând importanța și semnificația Săptămânii Luminate.

În cadrul slujbei, diaconul Ionuț Chira, pedagogul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, a fost hirotonit întru preot pe seama Capelei Seminarului.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Sfântul Ioan Damaschin”, dirijat de lect. univ. dr. Sorin Albu, de la Universitatea de Arte si Design din Cluj-Napoca.

La priceasnă, interpreta de muzică populară Simona Bădulescu, precum și un grup de elevi de la Școala Gimnazială din Finișel, coordonat de cântărețul parohiei, domnul Buzgar Via, au interpretat mai multe pricesne pascale.

La final, părintele paroh Nicolae Sănițariu a mulțumit Ierarhului pentru binecuvântarea adusă comunității și tuturor celor care au ajutat la edificarea lăcașului de cult. Totodată, i-a oferit o icoană cu Maica Domnului.

Diplome și distincții

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, ÎPS Părinte Andrei l-a hirotesit iconom pe părintele Nicolae Sănițariu, cu dreptul de a purta brâu roșu. Totodată, părintele Ioan Popa, fostul paroh, a primit Ordinul „Mihai Vodă”. De asemenea, au primit distincții și diplome de aleasă cinstire toți cei care au ajutat la ridicarea sfântului lăcaș, precum și consiliul și comitetul parohial.

Manifestări dedicate Anului omagial al satului românesc

Cu prilejul sfințirii bisericii, parohia a organizat o serie de manifestări încununate de slujirea și binecuvântarea ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.

După Sfânta Liturghie, la Căminul Cultural din localitate, trupa de teatru „Scara”, formată din copii din satul Finișel, fondată și coordonată de Florin Runcan, a pus în scenă piesa „Din vina zburătorului”, ce are ca tematică satul românesc.

Istoric

Piatra de temelie a lăcașului de cult, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost pusă în anul 2000 de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, Preasfințitul Vasile Someșanul, prin osteneala și dorința vrednicului de pomenire preot Grigore Sabou.

Pictura bisericii a fost realizată de pictorul Paul Bătăiosu din Huedin, iar toate lucrările au fost efectuate prin jertfa credincioșilor din sat.

În Parohia Finișel mai există o biserică din lemn, monument istoric, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, ce datează din anul 1758. Recent a fost acoperită cu șindrilă, fiind în curs de restaurare și conservare.

Mai multe fotografii AICI

În Sâmbătă Luminată, 4 mai 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și…

Publicată de Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului pe Sâmbătă, 4 mai 2019

 

Ultimele articole

Nevoia de răbdare

Nevoia de răbdare

După nevoia de osteneală, ca primă lecție pentru tineri, așa cum reiese din maximele Sfântului Isaac, următoarea vizează nevoia de răbdare. Există la tinerețe tendința de a grăbi lucrurile, de a sări peste etape, de a crește rapid, un ritm generat, mai ales, de...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Bistrița

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Bistrița

Clericii din Protopopiatul Ortodox Bistrița s-au reunit luni, 15 mai 2023, în cadrul conferinței preoțești semestriale de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de un Te Deum, fiind săvârşit în Biserica de la Coroana, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei,...