Biserica parohiei sălăjene Criștelec, resfințită de PS Petroniu

de | mai 20, 2018

Duminică, 20 mai 2018, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia Criștelec, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat și protosinghelul Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului și părintele Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei.

La finalul slujbei, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse pentru înfrumusețarea bisericii, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat părintelui paroh Ovidiu-Cristian Toma o diplomă de apreciere. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial și tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la acest lăcaș de cult. La rândul său, părintele paroh a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și i-a dăruit o icoană.

În continuare, a avut loc lansarea cărții cu titlul „Comorile Sfintelor Scripturi. Noul Testament”, scrisă de preotul paroh și prezentată de părintele protopop Dan Haiduc.

Satul Criștelec este aşezat în partea de nord-vest a judeţului Sălaj și aparține, din punct de vedere administrativ, de comuna Măeriște, localitatea fiind atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1257, când satul apare sub numele de Keres. Denumirea actuală a localității, respectiv Criștelec, este consemnată în acte abia din anul 1919.

Numele satului provine de la cetatea Kiris, despre a cărei existență în această zonă menționează istoricul Petri Mor în lucrarea sa intitulată „Monografia Județului Sălaj”. Un loc reprezentativ din istoria localității îl constituie „Fântâna Feciorilor”, unde, odinioară, flăcăii satului îşi găseau loc de refugiu atunci când urma să fie luaţi la oaste cu „arcanul”.

În ceea ce privește viața bisericească din această localitate, amintim faptul că a existat o biserică veche din lemn, construită în secolul al XVII-lea, aceasta fiind aşezată pe un deal, unde, astăzi, se află un cimitir. Pe locul unde a existat altarul vechiului lăcaș de cult a fost aşezată o cruce din lemn, având ca părţi componente bucăți din uşa de la intrarea în biserică.

Noul lăcaș de cult a fost edificat între anii 1950-1952, sub păstorirea preotului Gheorghe Șinca şi a fost sfinţit în data de 18 noiembrie a anului 1975, de Preasfințitul Părinte Vasile Coman, Episcopul Oradiei.

Biserica este construită din cărămidă, având formă dreptunghiulară, lungimea de 25 de m și lăţimea de 10 m, turnul fiind înalt de 30 de m. Lăcașul de cult a fost pictat în timpul păstoririi vrednicului preot Ștefan Boldea.

Începând cu anul 2014, părintele Ovidiu-Cristian Toma a fost numit preot al parohiei Criștelec, sub păstorirea sa derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale. Astfel, a fost restaurată pictura din interiorul lăcașului de cult, în sacristie s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost îmbrăcată cu parchet laminat, a fost montată o ușă de acces din lemn sculptat, iar în pronaosul bisericii au fost amenajate o bibliotecă și un muzeu. În exterior, pereții lăcașului de cult au fost vopsiți cu vopsea lavabilă, scenele pictate au fost restaurate, iar acoperișul bisericii a fost vopsit. De asemenea, lăcașul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.

Pe lângă lucrările de înfrumusețare a bisericii, parohia Criștelec desfășoară și o bogată activitate social-filantropică, concretizată în ajutorarea orfanilor, văduvilor, nevoiașilor și bolnavilor.

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfințirea capelei mortuare din Așchileu Mic

Sfințirea capelei mortuare din Așchileu Mic

Sâmbătă, 12 octombrie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din Așchileu Mic, Protopopiatul Cluj I, județul Cluj, cu prilejul...