Biserica parohiei sălăjene Trestia, resfințită de Preasfințitul Petroniu

de | nov. 3, 2019 | Actualitatea religioasă, Episcopia Sălajului

Preasfințitul Părinte Petroniu, episcopul Sălajului, a binecuvântat duminică, 3 noiembrie 2019, lucrările efectuate la lăcașul de cult din parohia Trestia, Protopopiatul Jibou.

După slujba de resfințire, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat părintele Dan Dregan, protopopul Jiboului și  părintele Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei. La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh Gelu Damșa, în semn de apreciere a eforturilor și a activității desfășurate în parohie. De asemenea, au fost acordate diplome de apreciere celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la această biserică.

Localitatea Trestia a fost atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1336, sub numele de Kumlustihuc. În anul 1733, satul apare sub denumirea românească de Trestia. La această dată, localitatea avea o biserică de lemn acoperită cu șindrilă și o casă parohială. În anul 1907, biserica veche a fost demolată, urmând ca în anul 1913 să fie dărâmată și casa parohială. Lucrările de edificare a lăcașului de cult actual au demarat în anul 1908, s-au finalizat doi ani mai târziu și în anul 1959 biserica a fost târnosită. Între anii 2010-2019, preotul paroh împreună cu credincioșii au derulat o serie de lucrări pentru înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale. Astfel lăcașul de cult a fost pictat în tehnica frescă, iconostasul a fost restaurat și s-a confecționat mobilierul bisericesc si a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe. În exterior, biserica a fost tencuită în terasit, iar acoperișul recondiționat.