Biserica parohiei sălăjene Trestia, resfințită de Preasfințitul Petroniu

de | nov. 3, 2019 | Actualitatea religioasă, Episcopia Sălajului

Preasfințitul Părinte Petroniu, episcopul Sălajului, a binecuvântat duminică, 3 noiembrie 2019, lucrările efectuate la lăcașul de cult din parohia Trestia, Protopopiatul Jibou.

După slujba de resfințire, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, între care s-au numărat părintele Dan Dregan, protopopul Jiboului și  părintele Dan Haiduc, protopopul Șimleului Silvaniei. La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh Gelu Damșa, în semn de apreciere a eforturilor și a activității desfășurate în parohie. De asemenea, au fost acordate diplome de apreciere celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la această biserică.

Localitatea Trestia a fost atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1336, sub numele de Kumlustihuc. În anul 1733, satul apare sub denumirea românească de Trestia. La această dată, localitatea avea o biserică de lemn acoperită cu șindrilă și o casă parohială. În anul 1907, biserica veche a fost demolată, urmând ca în anul 1913 să fie dărâmată și casa parohială. Lucrările de edificare a lăcașului de cult actual au demarat în anul 1908, s-au finalizat doi ani mai târziu și în anul 1959 biserica a fost târnosită. Între anii 2010-2019, preotul paroh împreună cu credincioșii au derulat o serie de lucrări pentru înfrumusețarea bisericii și a casei parohiale. Astfel lăcașul de cult a fost pictat în tehnica frescă, iconostasul a fost restaurat și s-a confecționat mobilierul bisericesc si a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe. În exterior, biserica a fost tencuită în terasit, iar acoperișul recondiționat.

 

Ultimele articole

Gloria Bizanțului

Gloria Bizanțului

Istoria creștinismului nu poate fi înțeleasă în complexitatea ei fără fascinanta lume a Bizanțului. Pe durata a peste o mie de ani, acest imperiu a cunoscut gloria dar și declinul, expansiunea dar și împresurările, și în pofida conotațiilor peiorative ale termenului...

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

Hramul Parohiei „Sf. Ap. Toma” din cartierul clujean Mărăști

În Duminica a 19-a după Rusalii (Predica de pe munte – Iubirea vrăjmașilor), 2 octombrie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor...