Biserica „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, unică în spaţiul ortodox, sfințită de trei ierarhi

de | aug. 18, 2018

Biserica ce poartă hramul „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, unică în spaţiul ortodox, a fost sfințită sâmbătă, 18 august 2018, de trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Această biserică, numită „una a reconcilierii” stă sub semnul detensionării relațiilor cu Biserica Greco-catolică. Numele se datorează mai ales faptului că frumusețea interiorului ei este dată de sinteza artistică inspirată, realizată de un artist ortodox, Silviu Oravitzan, și de unul catolic, teologul și pictorul Ivan Marko Rupnik de la Roma.

Slujba de sfințire a avut loc de la ora 8:30 și a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de Episcopul Ignatie a Huşilor şi de Arhiereul vicar Teofil de Iberia din Episcopia Spaniei, împreună cu un sobor de  aproape 20 de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: secretarul eparhial, arhimandritul Benedict Vesa, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, părintele Bogdan Ivanov, protopopul de Cluj II, părintele Alexandru Ciui, protopopul de Cluj I, Dan Hognogi, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, protosinghelul Simeon Pintea, starețul Mănăstirii Nicula, arhimandritul Nicolae Moldovan, alături de preoții parohiei și alți invitați.

Să vă bucurați de toate, să vă răsplătească Dumnezeu!”

După slujba de sfințire, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un scurt cuvânt, în care i-a felicitat pe preoții parohiei, pe credincioși și pe ctitori pentru efortul lor de a ridica locașul de cult.

„Totul este plin de har și de binecuvântare! Ne bucurăm și realizăm că nu a fost deloc ușoară munca depusă în ani de zile, pentru a vedea terminată această ctitorie pentru veșnicie. Să vă bucurați de toate, să vă răsplătească Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfinția sa.

 

Slujba de sfințire a bisericii „Schimbarea la Față”, situată pe Bulevardul Eroilor, a continuat cu Sfânta Liturghie, săvârșită în locașul de cult. La slujbă au asistat un număr impresionant de credincioși, autorități locale, județene și centrale, alături de numeroși oameni de cultură. Cei care nu au reușit să intre în locașul de cult, au putut urmări slujba de afară, proiectată pe un ecran gigant.

Biserica și oamenii de cultură trebuie să dea un răspuns adecvat societății actuale

Cuvântul de învățătură a fost rostit  de Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor care, pornind de la pericopa evanghelică a zilei,  a vindecării celor doi orbi, i-a îndemnat pe credincioși să fie mai activi în societate, pentru a fi lumină pentru cei din jur.

„Cu cât acești orbi erau insistenți, încăpăținați am putea spune, este și o formă de încăpăținare în cele bune și să ne-o dea Dumnezeu, lumea le cerea să tacă. Această atitudine a acestor doi orbi de la marginea drumului cred că ar trebui să constituie pentru noi un foarte bun exemplu. Trăim într-o lume bulversată din toate punctele de vedere și sunt foarte mulți care doresc să ne reducă la tăcere. Noi, să știți, suntem ca orbii aceștia. Poate nu suntem atât de săraci, dar avem o altă formă de sărăcie, sărăcia spirituală. Diferența dintre noi și orbi este că nu realizăm că alții vor să ne orbească și o fac cu ideologiile lumii acesteia. Nu realizăm că suntem orbi și nu strigăm: Să vedem, Doamne! Deschide-ne ochii! Să vedem ce se întâmplă în lumea în care trăim! Noi avem o mare responsabilitate, și Biserica și oamenii de cultură, să dăm un răspuns adecvat. Nu putem să-i lăsăm să rămână în orbirea la care sunt invitați. Degeaba diagnosticăm că sunt probleme, dacă noi nu oferim și soluții!”, a arătat Preasfinţitul Părinte Ignatie.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

Distincții pentru ctitori și binefăcători

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oferit o serie de diplome și distincții. Astfel, din partea Preafericitului Patriarh Daniel i-a conferit părintelui paroh Titus Moldovan „Crucea Patriarhală”, cea mai mare distincție ce poate fi acordată unui preot. De asemenea, „Crucea Transilvană” i-a fost oferită părintelui profesor Alexandru Moraru, slujitor la altarul bisericii, iar părintele Petru Ilea a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor. Totodată, părintelui Simeon Cristea i-a fost oferită distincția „Crucea Arhiepiscopală”.

În cuvântul său rostit la final, părintele paroh Titus Moldovan a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru purtarea de grijă și pentru sprijin, dar și tuturor celor care au contribuit la ridicarea locașului de cult.

În același cadru, părintele protopop de Cluj II, Alexandru Ciui, pe raza căruia se află parohia cu hramul „Schimbarea la Față, a rostit un cuvânt în care a amintit că sfințirea locașului de cult este înscrisă  pe agenda evenimentelor Arhiepiscopiei Clujului, evenimente care  marchează simbolic Jubileul celor 100 de ani de la Marea Unire. Astfel că, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, la inițiativa Protopopiatului ortodox Cluj II,  a oferit ctitorilor, oficialităților și tuturor celor care s-au implicat în ridicarea bisericii, Ordinul „Mihai Vodă”, instituit recent de Arhiepiscopie cu prilejul Centenarului și a sfințirii bisericii Mănăstirii „Mihai Vodă” din Turda, dar și alte diplome de aleasă cinstire.

Biserica „Schimbarea la Față”, un veritabil manifest spiritual

Biserica „Schimbarea la Față” de pe bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca  este ridicată în perimetrul vechii cetăți medievale a Clujului. Locașul de cult este un veritabil manifest spiritual, care arată că ortodoxia poate fi modernă și, în același timp, să se inspire din tradiție, dar și că arta, reintegrată în spațiul credinței, poate să construiască un veritabil ecumenism al frumuseții lui Dumnezeu. În spațiul interior, mozaicurile, realizate de pictorul și teologul iezuit Marko Ivan Rupnik, redau o veritabilă sinteză teologică între canonul artei bizantine și canonul artei occidentale din primul mileniu de istorie a Bisericii creștine una. Iconostasul, realizat în lemn de tei aurit, de artistul Silviu Oravitzan, își propune să ilustreze, într-o inepuizabilă bogăție cruciformă, lumina spirituală care izvorăște din prezența și lucrarea lui Dumnezeu și pe care omul este chemat să o vadă”.

Biserica este construită într-un stil neobizantin, cu balcon la fațadă și coloane, fiind încadrată în ansamblul arhitectural istoric al orașului. Piatra de temelie a fost sfințită de vrednicul de  omenire,  mitropolitul Bartolomeu în anul 1999, iar lucrările de construcție au fost încheiate în decembrie 2004, când a fost săvârșită prima Sfântă Liturghie în noua biserică, după care a început șantierul pentru pictura în tehnica mozaic. Parohia este păstorită de părintele paroh Titus Moldovan, avându-i alături pe părintele Petru Ilea și pe părintele profesor Alexandru Moraru.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Părintele Mitropolit Andrei își cinstește ocrotitorul spiritual

Sâmbătă, 30 noiembrie 2024, Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte pe Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului,...

Săptămâna Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca 2024

Săptămâna Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca 2024

Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca organizează Săptămâna Facultății de Teologie Ortodoxă în perioada 3-6 decembrie 2024, marcând 100 de ani de la înființare. Marți 3 decembrie, între orele 10 și 17, se desfășoară...