Biserica „Sf. M. Mc. Dimitrie” din Baciu, sfințită de patru ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române

de | mai 16, 2021

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 16 mai 2021, Înaltpreasfințitul Părinte ANDREI, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Părinte IOSIF, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale și Mitropolitul Ortodox Român Europei Occidentale și Meridionale, Preasfințitul Părinte BENEDICT BISTRIȚEANUL, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și Preasfințitul Părinte TEOFIL DE IBERIA, Arhiereul-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, s-au aflat în mijlocul credincioșilor din Baciu, județul Cluj.

Cu acest prilej, de la ora 8:30, cei patru ierarhi au săvârșit slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Baciu, după 10 ani de la punere pietrei de temelie.

La finalul slujbei, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a felicitat comunitatea parohială pentru strădania de a ridica această ctitorie pentru veșnicie. Citându-l pe poetul Tudor Arghezi, ierarhul a sintetizat în patru versuri tot ceea ce s-a întâmplat: „Altarul ca să fie, Şi pietrele să ţie, Cer inima şi viaţa, zidite-n temelie”.

În continuare, de la ora 10:00, pe o scenă special amenajată în proximitatea lăcașului de cult, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul și Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia au oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane, arhimandritul Simeon Pintea, preotul paroh Ionuț Stelian Pripon, alături de alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif  a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre femeile mironosițe care au devenit apostoli ai credinței.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de părintele prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a adresat celor prezenți un gând duhovnicesc și i-a felicitat pe toți cei care s-au implicat în edificarea bisericii, precum și pe toate femeile creștine, cu prilejul Dumincii Mironosițelor.

 

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, ca recunoaștere a eforturilor de a construi acest lăcaș de cult din imediata apropiere a municipiului Cluj-Napoca și de a închega comunitatea formată preponderent din familii tinere, provenite în cea mai mare parte din blocurile recent construite în această parte a localității Baciu, Părintele Mitropolit Andrei i-a acordat părintelui paroh Ionuț Stelian Pripon „Crucea Transilvană” pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului.

De asemenea, ctitorul Ioan Pripon a fost distins cu „Crucea Transilvană” pentru mireni, iar primarul comunei Baciu, Balázs János, a primit Ordinul „Mihai Vodă”.  De asemenea, membrii Comitetului și Consiliului Parohial, au primit distincții și diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.

La rându-i, preotul paroh Ionuț Pripon a mulțumit ierarhilor, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult.

Slujba a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși clujeni și a autorităților locale și județene, cu respectarea măsurilor igienico-sanitare prevăzute în reglementările aflate în vigoare. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, au fost înălțate rugăciuni pentru încetarea pandemiei de COVID-19, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

 

Scurt istoric

Noul lăcaș de cult al Parohiei Baciu II, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, a fost construit între anii 2011-2014, fiind edificat pe strada Bisericii Ortodoxe, din comuna clujeană Baciu, în zona blocurilor recent construite.

Piatra de temelie a fost pusă la data de  31 octombrie 2010, iar construcția efectivă a început în primăvara anului 2011, după un proiect realizat de arhitectul Doina Munteanu.

În perioada 2015-2019, biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorul Sorin Efros.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Procesiune de Rusalii la Cluj-Napoca

Clujenii sunt invitați să participe duminică, 23 iunie 2024, la tradiționala Procesiune de Rusalii organizată în centrul municipiului Cluj-Napoca. Evenimentul continuă o veche tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru mediul înconjurător şi pentru...

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Binecuvântare arhierească în Parohia Ortodoxă Arșița

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din satul Arșița, comuna Măgura Ilvei, județul Bistrița-Năsăud, cu prilejul sfințirii capelei...