Biserica „Sf. Proroc Ilie Tesviteanul” din Năsăud, sfințită de doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române

de | nov. 15, 2020 | Actualitatea religioasă

În Duminica a 25-a după Rusalii, a samarineanului milostiv (începutul Postului Nașterii Domnului), 15 noiembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, s-au aflat în mijlocul comunității ortodoxe din orașul Năsăud, județul Bistrița-Năsăud. Cu acest prilej, cei doi ierarhi au sfințit noua biserică de pe strada Cloșca.

De la ora 8:30, ierarhii au săvârșit slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, după opt ani de la punerea pietrei de temelie.

În continuare, de la ora 10:00, pe o scenă special amenajată în proximitatea lăcașului de cult, Înaltpreasfințitul Andrei și Preasfințitul Ignatie au oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Năsăud, preotul Ioan Dâmbu, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, protopopul de Dej, preotul Ioan Buftea, preotul paroh Iulius Mureșan, alături de alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Ignatie a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre suferința sufletească în care oamenii pot ajunge din cauza răutăților celor din jur.

„Trebuie să avem mare grijă de cei care ajung în situația să își piardă demnitatea de oameni. Câteodată își pierd această demnitate din pricina lor, dar de cele mai multe ori din cauza noastră.

Câți oameni nu sunt «tâlhăriți» prin calomnie, prin ură sau prin necinste, prin agresivitate sau răutate?

Toate aceste forme de tâlhărie sunt mult mai greu de suportat decât cele fizice, despre care ni se vorbește în pasajul evanghelic.

Tâlhăria spirituală asupra inimii unui om este foarte greu de dus. În limbaj popular, când cineva ne dezamăgește și ne înșală așteptările, când se dovedește a fi ingrat, spunem: «mai bine ne dădea o palmă decât să se comporte în felul acesta». Suferința spirituală este mult mai greu de dus. Ne zdrobește mult mai tare decât cea fizică.

Sunt oameni suferinzi din punct de vedere sufletesc, care nu mai găsesc sensul și bucuria lăuntrică. Li s-au stins lămpile sufletului și se chinuie în această lume. Acești oameni au nevoie să își găsească un samarinean care să își transforme sufletul său într-o casă de oaspeți”, a spus Preasfințitul Părinte Ignatie. 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul „Axios”, dirijat de Ignațiu Andrei Banc. La chinonic, credincioșii parohiei, coordonați de doamna preoteasă Crina Mureșan, au interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a adresat comunității năsăudene un gând duhovnicesc, la începutul Postului Nașterii Domnului. Totodată, si-a exprimat bucuria de a participa la sfințirea bisericii lor.

„Omul care se coboară de la Ierusalim la Ierihon suntem noi toți. Din nefericire, de la Rai, de la Ierusalim, coborâm la Ierihon, la păcat, la necaz, la încercare, la boală, și apoi, pe calea vieții, Domnul Hristos se coboară printre noi și ne salvează, ne mântuiește și ne ajută, El este Samarineanul milostiv. În ziua de Crăciun, Hristos coboară printre noi. Important este ca noi să ne deschidem sufletul și să ne apropiem de El sau să-L primim când vine. De aceea, pentru perioada postului care urmează, noi trebuie să ne spovedim, să ne împărtășim și încercăm să ne facem mai buni”, a îndemnat Mitropolitul Andrei.

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, în semn de apreciere și respect, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei l-a ridicat la rangul de iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Iulius Mureșan. Doamna deputat Beatrice Tudor a fost distinsă cu „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, doamna deputat Doina Pană, fost ministru, a primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici, ctitorii Raveca Cazacu și familia Nășcuț Viorel și Dana au primit Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”. De asemenea, membrii Comitetului și Consiliului parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.

În încheiere, preotul paroh Iulius Mureșan a mulțumit ierarhilor, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult.

Slujba a fost oficiată în prezența credincioșilor și a autorităților locale și județene, cu respectarea îndrumărilor bisericești și a regulilor impuse de autorităţi în perioada stării de alertă, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii coronavirusului. De asemenea, în cadrul Sfintei Liturghii, au fost înălțate rugăciuni pentru încetarea pandemiei de COVID-19, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui.

Scurt istoric

Lăcașul de cult, cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, a fost construit între anii 2012-2020, fiind edificat pe strada Cloșca, în partea de vest a orașului Năsăud.

Piatra de temelie a fost pusă pe data de 5 octombrie 2012, de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și Preasfințitul Părinte Ignatie, pe un teren donat de credincioasa Raveca Cazacu, cu implicarea preoților Florin Rusu și Lucian Greab.

Începând cu luna noiembrie a anului 2017, lucrările de edificare au fost continuate și duse la bun sfârșit prin jertfa și osteneala actualului paroh, preotul Iulius Mureșan.

Biserica a fost împodobită cu un iconostas zidit din cărămidă și cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorul Liviu Bob. Ca un fapt inedit, intrarea în sfântul lăcaș este străjuită de o piatră adusă din peștera Sfântului Ilie, din Ierusalim. De asemenea, biserica păstrează un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

Mai multe fotografii AICI

Foto credit: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Ultimele articole

GHEORGHE ZAMFIR (6 aprilie 1941)

GHEORGHE ZAMFIR (6 aprilie 1941)

Gheorghe Zamfir vine pe lume în Găești, județul Dâmbovița, la 6 aprilie 1941 și a avut încă de mic copil înclinații muzicale. Va fi atras încă de timpuriu de instrumentele muzicale, în special de muzica lăutarilor, una dintre cele mai mari dorințe ale sale fiind aceea...

Drumul Crucii – stația a V-a

Drumul Crucii – stația a V-a

Dragi ascultători, continuăm să răspundem la întrebarea despre Drumul Crucii, astăzi vorbind despre stația a cincea la care comemorăm locul de unde Simon Cireneul este silit să poarte Crucea sau cel puțin să-l ajute pe Iisus să o poarte. Un aviator grec, Stavros...

Pr. vicar Iustin Tira, sărbătorit la aniversarea a 70 de ani de viață

Pr. vicar Iustin Tira, sărbătorit la aniversarea a 70 de ani de viață

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat luni seara, 5 aprilie 2021, un eveniment aniversar în cinstea părintelui Iustin Tira, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului, cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viață. Părintele vicar s-a născut la data...

Binecuvântare arhierească în Parohia Cornești, Protopopiatul Huedin

Binecuvântare arhierească în Parohia Cornești, Protopopiatul Huedin

În Duminica a 3-a din Post (a Sfintei Cruci), 4 aprilie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității parohiale din Cornești, Protopopiatul Huedin. După obiceiul...

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, în Parohia Rebra

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, în Parohia Rebra

Vineri, 2 aprilie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, numită și a Sfântului Grigorie Dialogul, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail...