Biserica „Sfânta Treime” din Dej, sfințită de trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române

de | aug. 22, 2021

În Duminica a 9-a după Rusalii, 22 august 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, s-au aflat în mijlocul credincioșilor din municipiul Dej.

Cu acest prilej, de la ora 8:30, cei trei ierarhi au săvârșit slujba de târnosire a bisericii cu hramurile „Sfânta Treime” și „Sfinții Trei Ierarhi” din cartierul dejean Dealul Florilor, după 26 de ani de la punerea pietrei de temelie.

La finalul slujbei, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a felicitat comunitatea parohială pentru strădania de a ridica această ctitorie pentru veșnicie. Citându-l pe poetul Tudor Arghezi, ierarhul a sintetizat în patru versuri tot ceea ce s-a întâmplat: „Altarul ca să fie, Şi pietrele să ţie, Cer inima şi viaţa, zidite-n temelie”. De asemenea, parohului Teodor Mureșan i-a acordat „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului.

În continuare, de la ora 10:00, pe un podium special amenajat în fața lăcașului de cult, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Preasfințitul Părinte Macarie și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul au oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurați de un sobor numeros de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul Dejului, preotul Ioan Buftea, protopopul de Cluj I, preotul Dan Hognogi, preotul paroh Teodor Mureșan și preotul coslujitor Ioan Câmpean, alături de alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop-vicar Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia le-a spus credincioșilor că „acolo unde se află Mântuitorul Hristos, viața noastră nu este niciodată în pericol”.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul vocal „Eufonia”, dirijat de arhidiaconul Cristian Deneș. La chinonic, interpreții de muzică populară Ioana Breda Morar, Ioan Dordoi și Felix Gălan, precum și Carmen Timiș și Florin Ioan Matroș au interpretat mai multe pricesne.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei le-a adresat celor prezenți un gând duhovnicesc și i-a felicitat pe toți cei care s-au implicat în edificarea bisericii.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă desfășurată în parohie, precum și pentru edificarea a trei biserici, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Mitropolit Andrei i-a oferit parohului Teodor Mureșan „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române. Totodată, ÎPS Andrei i-a acordat preotului coslujitor Ioan Câmpean Ordinul „Mihai Vodă” pentru clerici, iar primarului orașului Dej, Costan Morar, i-a oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni. De asemenea, membrii Comitetului și Consiliului Parohial au primit distincții și diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.

La rându-i, preotul paroh Teodor Mureșan a mulțumit ierarhilor, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult. În semn de prețuire, celor trei ierarhi le-a oferit o icoană cu hramurile bisericii.

Slujba a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși dejeni și a autorităților locale, județene și militare.

Scurt istoric

Parohia Ortodoxă Dej III a fost înfiinţată la data de 18 februarie 1995. Noul lăcaș de cult, situat în cartierul dejean Dealul Florilor, pe strada Unirii, nr. 1 D, cu hramul „Sfânta Treime”, a fost construit între anii 1998-2021, în timpul păstoririi preoților: Ioan Câmpean (paroh în perioada 1995-2004) și Teodor Mureșan (paroh din 2004 până în prezent).

Piatra de temelie a fost pusă la data de 10 octombrie 1995, de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, iar construcția efectivă a început în anul 1998, după un proiect realizat de arhitecții Dorin Munteanu și Călin Bumb. Biserica este împodobită cu pictură în tehnica frescă, realizată de pictorii Ioan și Mariana Botiș.

La nivel parohial se desfăşoară o serie de activităţi catehetice, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Activităţile educative pentru copii sunt organizate în parteneriat cu Şcoala „Avram Iancu” din municipiu şi cu grădiniţele din raza de activitate a parohiei. De asemenea, periodic au loc colecte pentru familiile sărace și se oferă lunar ajutoare materiale la 50 de persoane defavorizate.

Mai multe fotografii AICI

Text și foto: Darius Echim / Mitropolia Clujului

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

Hramul Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Sângeorz-Băi

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, marți, 23 aprilie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Biserica „Sfântul Mare...