Biserica „Sfântul Apostol Toma” din Cluj-Napoca”, resfințită de trei ierarhi

de | apr. 22, 2018

În Duminica Mironosiţelor, a treia după Paşti, trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au resfințit biserica „Sfântul Apostol Toma din Cluj-Napoca”, situată pe Calea Dorobanţilor, cartierul Mărăști din Cluj-Napoca, locaș de cult ce se remarcă prin frumuseţea arhitecturală și prin unicitatea mozaicurilor exterioare.

La slujba de resfințire, săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, și cu Preasfinţitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române al Spaniei și Portugaliei, într-un sobor numeros de preoți și diaconi, au luat parte un număr mare de credincioși ai parohiei, dar și de la alte parohii din oraș, alături de autorități locale, județene și centrale.

Soborul de arhierei a fost întâmpinat de preoți și credincioși la ora 09:00, după care a urmat slujba de refințire și Sfânta Liturghie.

Cuvântul de învătătură a fost rostit de Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, care a vorbit despre femeile mironosițe și despre dragostea și compasiunea pe care trebuie să o manifeste creștinii pentru cei aflați în sigurătate și suferință.

După priceasnă, Preasfinţitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române al Spaniei și Portugaliei,  a ținut un scurt cuvânt în care a precizat că se bucură pentru faptul că prima Liturghie, în calitate de Arhiereu, o săvârșește la Cluj-Napoca, în biserica ocrotită de Sfântul Apostol Toma.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a vorbit despre misiunea creștină  pe care o au femeile în lume și l-a felicitat pe părintele paroh Dan Goga pentru activitatea intensă din parohie.

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei i-a conferit părintelui paroh Dan Goga, pentru întreaga activitate depusă în slujba Bisericii, „Crucea Transilvană pentru clerici”, cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Clujului. De asemenea, preotul slujitor Marius Goga a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, cu dreptul de a purta cruce.

Parohia „Sfântul Apostol Toma” din Cluj-Napoca a fost înfiinţată în anul 1993. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1996, iar un an mai târziu au demarat lucrările de ridicare a locașului de cult. Acestea au fost finalizate în 2005, iar în septembrie 2006 biserica a fost sfinţită de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu. Biserica, situată  pe Calea Dorobanților are formă de cruce, cu o singură turlă, însă un element unic în arhitectura sa o constituie mozaicurile exterioare. Pe fiecare perete lateral sunt pictați câte şase Apostoli, iar în faţă sunt reprezentaţi, Sfântul Apostol Toma şi Sfântul Apostol Pavel.

În ultimii ani au fost executate lucrări de renovare a exteriorului bisericii și s-a amenajat demisolul pt activități cu tinerii, lucrări suportate în întregime de ctitorii locașului de cult. Astfel că duminică, după Sfânta Liturghie, ctitorii și binefăcătorii au primit din partea Mitropolitului Clujului distincții  și diplome de aleasă cinstire. Fostului premier, Dacian Cioloș, i-a fost conferita  „Crucea Transilvană pentru mireni”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, iar distincția „Ordinul Sfinților Martiri Năsăudeni”, a fost oferită generalului Virgil Ardelean, sociologului Vasile Dîncu și omului de afaceri Ovidiu Turcu. Totodată, Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin” a fost conferit domnilor Teofil Mureșan și Simion Mureșan.

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA