Biserica „Sfântul Arhidiacon Ştefan” din Cluj-Napoca, sfințită de Părintele Mitropolit Andrei

de | iul. 24, 2022 | Actualitatea religioasă

În Duminica a 6-a după Rusalii (a vindecării slăbănogului din Capernaum), 24 iulie 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a sfințit biserica Parohiei „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Cluj-Napoca.

Strădania credinciosilor de a-și înălța un lăcaș de rugăciune, timp de 20 de ani, a fost încununata astăzi prin binecuvântarea Părintelui Mitropolit Andrei.

De la ora 8.30 a fost oficiată Slujba de Târnosire a locașului de cult, care a fost stropit cu Apă Sfințită și uns cu Sfântul și Marele Mir, iar în Sfânta Masă s-au așezat moaște de sfinți.

De la ora 10.00, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, cu participarea credincioșilor din parohie.

După citirea pericopei evanghelice, care prezintă vindecarea slăbănogului din Capernaum, ierarhul a rostit cuvântul de învățătură.

Din soborul slujitorilor au făcut parte: Pr. Dumitru Boca, Vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Pr. Ioan Chirilă, profesor la Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca, Pr. Alexandru Ciui, protopopul de Cluj II, Arhid. Claudiu Grama, consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, alături de alți preoți invitați.

La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh, părintele Mircea Bugnariu a primit cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, „Crucea Transilvană”, în semn de apreciere pentru întreaga activitate pastoral misionară desfășurată în ultimii 20 de ani. De asemenea, preotului slujitor, părintelui Cosmin Trif i s-a conferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”.

Ctitorii locașului de cult, membrii Consiliului și Comitetului Parohial, alături de toți cei care au contribuit la ridicarea și înfrumusețarea bisericii au primit distincții și diplome de cinstire din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei.

Parohia Sf. Arhidiacon Ștefan din Cluj-Napoca a fost înființată în anul 2001.

În primii ani, slujbele au fost săvârșite într-o bisericuţă de lemn, după care, în anul 2003, s-a început construirea bisericii mari din zid pe un teren pus la dispoziție de Consiliul Local al Primăriei Cluj-Napoca.

Doi ani mai târziu, în anul 2005, s-a săvârșit prima Sfânta Liturghie în demisolul bisericii noi.

În 5 septembrie 2010 construcția bisericii a fost finalizată, iar în 2015 s-a încheiat și pictura altarului.

Parohia „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Cluj-Napoca însumează aproximativ 600 de familii din cartierul „Între Lacuri”.

Aici slujesc preotul paroh Mircea Bugnariu și preotul Cosmin Trif, secretarul-șef al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Comunitatea tinerilor este una foarte activă. Parohia colaborează activ cu Școala Generală „Alexandru Vaida-Voevod” din cartier. La demisolul bisericii, tinerii parohiei, organizați în sub egida Asociației „Agapis”, derulează periodic activități educative.

Mai multe fotografii AICI.

Foto: Sandu Pop și Cătălin Onicaș

 

Ultimele articole

16 august – Aducerea Sf. Mahrame a Domnului din Edesa la Constantinopol; †) Sf. Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și sfetnicul Ianache; †) Sf. Cuv. Iosif de la Văratec; Sf. Mc. Diomid

16 august – Aducerea Sf. Mahrame a Domnului din Edesa la Constantinopol; †) Sf. Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și sfetnicul Ianache; †) Sf. Cuv. Iosif de la Văratec; Sf. Mc. Diomid

Sfânta Mahramă a Mântuitorului Iisus Hristos este cinstită în fiecare an la 16 august în Biserica Ortodoxă Română. Conform Tradiției, pânza a fost dată de Iisus Hristos regelui Abgar al Edessei pentru a fi vindecat de lepră. Pe mahramă a rămas imprimat chipul...

Mii de pelerini la Slujba Prohodului Maicii Domnului, la Mănăstirea Nicula

Mii de pelerini la Slujba Prohodului Maicii Domnului, la Mănăstirea Nicula

La Mănăstirea clujeană Nicula, în jurul orei 21:30, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost scoasă din biserica nouă, în procesiune, și așezată pe altarul de vară al așezământului monahal, unde a fost străjuită de tineri îmbrăcați în straie populare. În...