Biserica „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Maieru, resfințită de cinci ierarhi

de | apr. 29, 2018 | Actualitatea religioasă

Mii de credincioși au luat parte în Duminica a IV-a după Paști, 29 aprilie 2018, la slujba de resfințire a bisericii „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din parohia Maieru, Protopopiatul Năsăud. Slujba a fost săvârșită de un sobor de cinci ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, condus de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. Au slujit: PS Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, PS Macarie, Episcopul Europei de Nord, PS Visarion, Episcopul Tulcii şi PS Ilarion Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjurați de numeroși preoți și diaconi.

După slujba de resfințire, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a felicitat pe preoți și pe credincioși pentru implicarea în restaurarea locașului de cult. Biserica ce poartă hramul „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Maieru a fost sfințită în anul 2008, de Preasfințitul Episcop Vasile Someșanul, iar în ultimii ani au avut loc mai multe lucrări de reabilitare.

Peste patru mii de credincioși, mulți îmbrăcați în costume populare specifice Țării Năsăudului, alături de autorități centrale, județene și locale, au luat parte la Sfânta Liturghie, săvârșită de soborul de ierarhi și preoți în curtea bisericii, pe un podium special amenajat. Din soborul de 30 de preoţi au făcut parte arhim. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia, de loc din zonă, arhim. Benedict Vesa, secretarul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, protopopul Ioan Dâmbu al Protopopiatului Năsăud, preoţi din protopopiat şi alți invitaţi.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de  PS Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului. Ierarhul a explicat celor prezenți pericopa evanghelică a duminicii, Vindecarea slăbănoglui de la scăldătoarea Vitezda. De asemenea, le-a vorbit despre îngrijirea aproapelui și despre faptul că adevărata comuniune se află în  Biserică.

Cuvânt de învățătură al Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, rostit în Parohia „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Maieru, Protopopiatul Năsăud, în Duminica a 4-a după Paști (Vindecarea slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda), 29 aprilie 2018.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie  au fost date de Corala „Armonia” din Constanţa, dirijată de arhid. Ion Iulian Dumitru.

Pe toată durata Sfintei Liturghii, credincioșii s-au putut închina și ruga la Cinstitul Brâu al Maicii Domnului, adus special pentru acest eveniment vineri, 27 aprilie 2018, de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia. În toate aceste trei zile, racla cu Cinstitul Brâu al Maicii Domnului a fost așezată în curtea locașului de cult spre închinare credincioșilor, iar preoții au oficiat slujbe.

Mitropolitul Clujului,  „Cetățean de onoare” al comunei Maieru

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, a rostit un  cuvânt de învățătură în care a evidenția importanța participării la slujbele Bisericii.

Cuvânt de învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, rostit în Parohia „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Maieru, Protopopiatul Năsăud, în Duminica a 4-a după Paști (Vindecarea slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda), 29 aprilie 2018.

La final, părintelui Mitropolit Andrei i-a fost conferit titlul de „Cetățean de onoare” al comunei Maieru, titlu înmânat de primarul Vasile Borş.  La rândul său, IPS Andrei o oferit distincția „Crucea Transilvană” pentru laici, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, primarului Vasile Borș, dar și părintelui paroh Dan Cismaș, pentru buna gospodărire a parohiei şi bisericii. În același cadru, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a oferit distincţii și diplome de aleasă cinstire celor care au sprijinit lucrările  de reabilitare ale bisericii din parohia Maieru.

Manifestările au continuat la Maieru cu un ceremonial militar-religios, în cadrul căruia a fost sfinţit Monumentul Eroilor măiereni căzuţi pe câmpurile de luptă în cele Două Războaie Mondiale, monument amplasat la intrarea în curtea bisericii. De asemenea, credincioșii au asistat la o impresionantă paradă militară,  susţinută de Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” Bistriţa-Năsăud.

Ultimele articole

Sfințirea capelei mortuare din Cămărașu

Sfințirea capelei mortuare din Cămărașu

Comunitatea ortodoxă din Cămărașu, Protopopiatul Cluj I, a fost binecuvântată sâmbătă, 28 mai 2022, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Cu acest prilej, de la ora...

Ion Agârbiceanu – scriitor român

Ion Agârbiceanu – scriitor român

Ion Agârbiceanu s-a născut la data de 12 septembrie 1882 în satul Cenade, în apropiere de Blaj. A moștenit de la părinții săi darul pentru a scrie povești remarcabile. Tatăl său era pădurar, om cu dragoste de carte, era abonat la multe ziare și reviste ale vremii, iar...

Sfințirea capelei mortuare din Cămărașu

Sfințirea capelei mortuare din Cămărașu

Comunitatea ortodoxă din Cămărașu, Protopopiatul Cluj I, a fost binecuvântată sâmbătă, 28 mai 2022, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Cu acest prilej, de la ora...

Spectacol folcloric caritabil „Salvăm biserica lui Mihai Viteazul!”

Spectacol folcloric caritabil „Salvăm biserica lui Mihai Viteazul!”

Mai multe instituții de cultură clujene s-au alăturat campaniei de salvare a bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul clujean Lujerdiu, ctitorie a lui Mihai Viteazul, edificată în jurul anului 1600. Astfel, vineri, 27 mai 2022, a fost organizat un...

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Dej

Conferință preoțească de primăvară în Protopopiatul Dej

Clericii din Protopopiatul Ortodox Dej s-au reunit joi, 26 mai 2022, în cadrul conferinței preoțești de primăvară. Întâlnirea a fost precedată de Sfânta Liturghie, fiind săvârșită în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Dej, în sobor de preoți, în frunte cu...