Biserica „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Maieru, resfințită de cinci ierarhi

de | apr. 29, 2018 | Actualitatea religioasă

Mii de credincioși au luat parte în Duminica a IV-a după Paști, 29 aprilie 2018, la slujba de resfințire a bisericii „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din parohia Maieru, Protopopiatul Năsăud. Slujba a fost săvârșită de un sobor de cinci ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, condus de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului. Au slujit: PS Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, PS Macarie, Episcopul Europei de Nord, PS Visarion, Episcopul Tulcii şi PS Ilarion Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjurați de numeroși preoți și diaconi.

După slujba de resfințire, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a felicitat pe preoți și pe credincioși pentru implicarea în restaurarea locașului de cult. Biserica ce poartă hramul „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Maieru a fost sfințită în anul 2008, de Preasfințitul Episcop Vasile Someșanul, iar în ultimii ani au avut loc mai multe lucrări de reabilitare.

Peste patru mii de credincioși, mulți îmbrăcați în costume populare specifice Țării Năsăudului, alături de autorități centrale, județene și locale, au luat parte la Sfânta Liturghie, săvârșită de soborul de ierarhi și preoți în curtea bisericii, pe un podium special amenajat. Din soborul de 30 de preoţi au făcut parte arhim. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia, de loc din zonă, arhim. Benedict Vesa, secretarul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, protopopul Ioan Dâmbu al Protopopiatului Năsăud, preoţi din protopopiat şi alți invitaţi.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de  PS Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului. Ierarhul a explicat celor prezenți pericopa evanghelică a duminicii, Vindecarea slăbănoglui de la scăldătoarea Vitezda. De asemenea, le-a vorbit despre îngrijirea aproapelui și despre faptul că adevărata comuniune se află în  Biserică.

Cuvânt de învățătură al Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, rostit în Parohia „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Maieru, Protopopiatul Năsăud, în Duminica a 4-a după Paști (Vindecarea slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda), 29 aprilie 2018.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie  au fost date de Corala „Armonia” din Constanţa, dirijată de arhid. Ion Iulian Dumitru.

Pe toată durata Sfintei Liturghii, credincioșii s-au putut închina și ruga la Cinstitul Brâu al Maicii Domnului, adus special pentru acest eveniment vineri, 27 aprilie 2018, de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia. În toate aceste trei zile, racla cu Cinstitul Brâu al Maicii Domnului a fost așezată în curtea locașului de cult spre închinare credincioșilor, iar preoții au oficiat slujbe.

Mitropolitul Clujului,  „Cetățean de onoare” al comunei Maieru

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, a rostit un  cuvânt de învățătură în care a evidenția importanța participării la slujbele Bisericii.

Cuvânt de învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, rostit în Parohia „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Maieru, Protopopiatul Năsăud, în Duminica a 4-a după Paști (Vindecarea slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda), 29 aprilie 2018.

La final, părintelui Mitropolit Andrei i-a fost conferit titlul de „Cetățean de onoare” al comunei Maieru, titlu înmânat de primarul Vasile Borş.  La rândul său, IPS Andrei o oferit distincția „Crucea Transilvană” pentru laici, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, primarului Vasile Borș, dar și părintelui paroh Dan Cismaș, pentru buna gospodărire a parohiei şi bisericii. În același cadru, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a oferit distincţii și diplome de aleasă cinstire celor care au sprijinit lucrările  de reabilitare ale bisericii din parohia Maieru.

Manifestările au continuat la Maieru cu un ceremonial militar-religios, în cadrul căruia a fost sfinţit Monumentul Eroilor măiereni căzuţi pe câmpurile de luptă în cele Două Războaie Mondiale, monument amplasat la intrarea în curtea bisericii. De asemenea, credincioșii au asistat la o impresionantă paradă militară,  susţinută de Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” Bistriţa-Năsăud.

Ultimele articole

Liturghia credincioșilor

Liturghia credincioșilor

Liturghia credincioșilor poate fi împărțită pe mai multe secvențe, după cum urmează: partea introductivă, Vohodul Mare sau Ieșirea cu Cinstitele Daruri, Partea pregătitoare pentru săvârșirea Jertfei, Momentul central al Liturghiei: săvârșirea Jertfei (sfințirea Darurilor), săvârșirea Tainei (Împărtășirea) și partea finală.
Vom încerca, atât cât spațiul ne va permite să tratăm aceste părți componente.

25 iunie – Sfânta Mare Muceniță Fevronia

25 iunie – Sfânta Mare Muceniță Fevronia

Soldații împăratului Dioclețian (284-305) erau conduși de guvernatorul Selin, ajutat de nepotul său Lisimah și urmăreau creștinii aflați la granița imperiului cu Persia. Pe cât de aprig era Selin, pe atât de bun era Lisimah față de creștini. El îi anunța înainte ca să...

Episcopul-vicar Benedict, la hramul bisericii din Iliuța Bozghii

Episcopul-vicar Benedict, la hramul bisericii din Iliuța Bozghii

În a treia zi de Rusalii, marți, 22 iunie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din localitatea Iliuța Bozghii, comuna Tiha Bârgăului,...

Hramul Mănăstirii „Sfânta Treime” de la Soporu de Câmpie

Hramul Mănăstirii „Sfânta Treime” de la Soporu de Câmpie

În a doua zi de Rusalii, luni, 21 iunie 2021, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Soporu de Câmpie, județul Cluj, cu...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com