Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Ocna Dej a fost resfințită

de | sept. 12, 2021 | Actualitatea religioasă

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, 12 septembrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, s-a aflat în mijlocul comunității din Parohia Ocna Dej II.

Cu acest prilej, ierarhul a oficiat slujba de resfințire a bisericii cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, târnosită în urmă cu 85 de ani. Cu sprijinul credincioșilor, în ultimii ani, lăcașul de cult a trecut printr-un amplu proces de renovare și înfrumusețare.

În continuare, pe un podium special amenajat curtea bisericii, Episcopul-vicar Benedict Bistrițeanul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici. Din sobor au făcut parte: protopopul Dejului, preotul Ioan Buftea, secretarul de cabinet al ierarhului, arhidiaconul Sergiu-Iustin Pop, preotul paroh Dan Mihai Toșa și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Episcop Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, spunându-le celor prezenți că învățăm să ne iubim semenii doar dacă privim Crucea.

 

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Synavlia”.

Pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Dan Mihai Toșa. Primarului municipiului Dej, Costan Morar, i-a acordat „Gramata Mitropolitană însoțită de Sfânta Scriptură”, epitropul parohiei, Ioan Cupșa, a primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni, iar dirijoarea corului Parohiei Ocna Dej II, Ana Dan, a fost distinsă cu Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. De asemenea, membrii Comitetului și Consilului parohial, precum și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.

 

Scurt istoric

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost edificată între anii 1934-1935, fiind sfințită la data de 27 octombrie 1936, de Episcopul Ioan Stroia al Armatei de la Alba Iulia.

Începând din anul 2008 si până în prezent, la biserică au fost realizate mai multe lucrări, printre care schimbarea acoperișului, reparații exterioare și interioare, precum si pictarea în tehnica frescă.

Totodată, pentru cei aproximativ 800 de credincioși din parohie, a fost amenajată o bibliotecă.

Mai multe fotografii AICI

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Ionuț Chifa

Ultimele articole

Un bun duhovnic compătimeşte cu penitenţii

Un bun duhovnic compătimeşte cu penitenţii

Bătrânul Iacob: „Eu compătimesc dimpreună cu penitentul pe care-l spovedesc, eu sufăr împreună cu el. Eu sufăr şi plâng pentru el. Îl rog pe Sfântul David,[1] după spovedanie, să uit ce nu-i necesar şi să-mi amintesc ceea pentru care trebuie să mă rog. Eu mă rog...

Lansări de carte, la Muzeul Mitropoliei Clujului

Lansări de carte, la Muzeul Mitropoliei Clujului

Două cărți dedicate Protopopului Martir Aurel Munteanu și una de istoriografie bisericească vor fi lansate joi la Muzeul Mitropoliei Clujului. Titlurile dedicate protopopului martir sunt apărute la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Clujului: „Protopopul Aurel...

Sfințirea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Boteni

Sfințirea Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Boteni

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat sâmbătă, 18 septembrie 2021, credincioșii din localitatea Boteni, județul Cluj. Cu acest prilej, de la ora 8:30,...