Biserica Spitalului de Oncologie din Bistrița, sfințită de ÎPS Andrei

de | iul. 30, 2016 | Actualitatea religioasă

Biserica Spitalului de Oncologie din Bistrița, ocrotită de Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul, protectorul bolnavilor de cancer, a fost târnosită sâmbătă, 30 iulie 2016,  de Mitropolitul Andrei al Clujului.

Locașul de cult, construit în stil bizantin în curtea unității medicale de pe strada Alba Iulia, este al treilea locaș de rugăciune realizat în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, toate cele trei fiind ridicate la inițiativa directorului unității medicale, prof. Univ. Dr. Mircea Gelu Buta, care și-a dorit prin acest proiect o reîntoarcere la medicina creștină.

Slujba de sfințire a bisericii a început în jurul orei 9:00 și a fost continuată de Sfânta Liturghie, oficiată de ÎPS Andrei pe un podium amenajat în curtea spitalului. A slujit alături de Înaltpreasfinția Sa un sobor de peste 20 de preoți, din care au făcut parte părinții protopopi din Bistrița, Beclean, Năsăud, Dej, Gherla și Huedin. Au luat parte la slujbă cadre medicale și pacienți ai spitalului județean, stareți de la mai multe mănăstiri din Eparhie și mulți credincioși din oraș. S-a remarcat în mulțime un grup de tineri din străinătate, îmbrăcați în straie populare, care a venit la Bistrița pentru a participa la festivalul internațional de folclor „Nunta Zamfirei”.

În cadrul cuvântului de învățătură Mitropolitul Clujului a spus că prezența omului, în special a medicului, alături de cei suferinzi, întrece puterea rugăciunii, de aceea i-a îndemnat pe toți cei ce au participat la slujbă să nu rămână indiferenți la suferința celor din jur. La finalul Liturghiei, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa, Prof. Univ. Dr. Mircea Gelul Buta a primit din partea Preafericitului Daniel, Patriarhul României, Ordinul „Sfinții Constantin și Elena”, iar preotul Nicolea Conț, care de 14 ani face voluntariat la trei din secții ale spitalului județean din Bistrița, a fost ridicat la rangul de iconom, a transmis pentru radio Renașterea părintele protopop de Bistrița, Alexandru Vidican.

Noua biserică de la Spitalul de Oncologie este al treilea locaş de rugăciune construit în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa. În 1998 a fost sfinţit paraclisul din incinta clădirii principale a Spitalului de Urgenţă, iar în 2011 a fost sfinţită o biserică ce poartă hramul „Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma și Damian” în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie.

 

Ultimele articole

Credința, pe tabla de șah

Credința, pe tabla de șah

Dacă ar fi să-l „definesc” pe părintele Ovidiu Gavrea printr-un cuvânt (în măsura în care oamenii pot fi „definiți” prin unul sau mai multe cuvinte), i-aș spune „Părintele Bucurie”. Sau „Părintele Dragoste”. Sau „Părintele Prieten”. Și nu cred că este cineva, dintre...

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

Biserica din Poienile Zagrei, resfințită de Mitropolitul Clujului

În Duminica a 4-a după Paști (a vindecării slăbănogului de la Vitezda), 15 mai 2022,  Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a binecuvântat comunitatea ortodoxă din...

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

Mitropolitul Andrei i-a binecuvântat pe românii din Londra

În Duminica a 3-a după Paști (a Mironosițelor), 8 mai 2022, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul comunității ortodoxe române din Londra, Regatul...