Biserica Spitalului de Oncologie din Bistrița, sfințită de ÎPS Andrei

de | iul. 30, 2016 | Actualitatea religioasă

Biserica Spitalului de Oncologie din Bistrița, ocrotită de Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul, protectorul bolnavilor de cancer, a fost târnosită sâmbătă, 30 iulie 2016,  de Mitropolitul Andrei al Clujului.

Locașul de cult, construit în stil bizantin în curtea unității medicale de pe strada Alba Iulia, este al treilea locaș de rugăciune realizat în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, toate cele trei fiind ridicate la inițiativa directorului unității medicale, prof. Univ. Dr. Mircea Gelu Buta, care și-a dorit prin acest proiect o reîntoarcere la medicina creștină.

Slujba de sfințire a bisericii a început în jurul orei 9:00 și a fost continuată de Sfânta Liturghie, oficiată de ÎPS Andrei pe un podium amenajat în curtea spitalului. A slujit alături de Înaltpreasfinția Sa un sobor de peste 20 de preoți, din care au făcut parte părinții protopopi din Bistrița, Beclean, Năsăud, Dej, Gherla și Huedin. Au luat parte la slujbă cadre medicale și pacienți ai spitalului județean, stareți de la mai multe mănăstiri din Eparhie și mulți credincioși din oraș. S-a remarcat în mulțime un grup de tineri din străinătate, îmbrăcați în straie populare, care a venit la Bistrița pentru a participa la festivalul internațional de folclor „Nunta Zamfirei”.

În cadrul cuvântului de învățătură Mitropolitul Clujului a spus că prezența omului, în special a medicului, alături de cei suferinzi, întrece puterea rugăciunii, de aceea i-a îndemnat pe toți cei ce au participat la slujbă să nu rămână indiferenți la suferința celor din jur. La finalul Liturghiei, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa, Prof. Univ. Dr. Mircea Gelul Buta a primit din partea Preafericitului Daniel, Patriarhul României, Ordinul „Sfinții Constantin și Elena”, iar preotul Nicolea Conț, care de 14 ani face voluntariat la trei din secții ale spitalului județean din Bistrița, a fost ridicat la rangul de iconom, a transmis pentru radio Renașterea părintele protopop de Bistrița, Alexandru Vidican.

Noua biserică de la Spitalul de Oncologie este al treilea locaş de rugăciune construit în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa. În 1998 a fost sfinţit paraclisul din incinta clădirii principale a Spitalului de Urgenţă, iar în 2011 a fost sfinţită o biserică ce poartă hramul „Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma și Damian” în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie.

 

Ultimele articole

Anunt Open data si platforma Tranzy.ai

Anunt Open data si platforma Tranzy.ai

Date deschise în transportul public din Cluj-Napoca prin lansarea unui portal de Open Data, într-o colaborare cu tranzy.ai - platforma pentru digitalizarea mobilitӑţii urbane Compania de Transport Public Cluj-Napoca, alӑturi de Primӑria şi Consiliu Local Cluj-Napoca,...

Sfințirea ansamblului parohial din cartierul clujean Borhanci

Sfințirea ansamblului parohial din cartierul clujean Borhanci

În Duminica a 4-a din Postul Mare (a Sfântului Ioan Scărarul), 26 martie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfântul...

Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Poiana Ilvei

Binecuvântare arhierească pentru credincioșii din Poiana Ilvei

În Duminica a 4-a din Postul Mare (a Sfântului Ioan Scărarul), 26 martie 2023, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a binecuvântat comunitatea parohială din Poiana Ilvei, județul...