Biserica sub regimuri totalitare. Studiu de caz, nazismul

de | aug. 30, 2021

Vara aceasta, în cadrul emisiunii „Viața Bisericii”, vă propunem o serie de dialoguri cu pr. drd. Claudiu Boia, pe teme din cele mai interesante. Ediția de față tratează un subiect extrem de sensibil până în zilele noastre, Biserica în timpul regimurlor politice totalitare, mai exact, Biserica în Germania nazistă. E un subiect care, tratat cu maximă seriozitate si atenție, ne poate învăța foarte multe lucruri utile pe cei de astăzi.

Adeseori se întâmplă să punem eticheta de colaborator oamenilor Bisericii cu prea multă ușurință și superficialitate, însă, foarte puțini sunt cei care tratează cu maximă seriozitate subiectul, aplecându-se asupra arhivelor vremii, pentru o mai amplă înțelegere a subiectului, pentru o viziune complementară. Unul dintre oamenii care se dedică subiectului este părintele Claudiu Boia, cel care realizează o teză de doctorat sub îndrumarea pr. prof. univ. dr Gabriel Gârdan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pe acest subiect.

Discutăm în ediția aceasta a emisiunii noastre despre instaurarea regimului nazist în Germania, despre personalități importante ale vremii și despre modul în care Biserica Catolică și Luterană a fost supusă unor presiuni ample din partea autorităților statului pentru a servi „unei lumi noi”, unei „rase noi”, pe scurt, pentru a duce la împlinire noua ideologie impusă maselor.

Cât de mult au avut de suferit creștinii aflați sub acest regim totalitar, aflați parcurgând împreună cu noi acest dialog.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Biserica sub regimuri totalitare. Studiu de caz, nazismul
Loading
/

DISTRIBUIE

<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Emisiuni recente

În ce constă viața veșnică? | Duminica a 7-a după Paști

În ce constă viața veșnică? | Duminica a 7-a după Paști

Ev. Ioan 17, 1-13; Rugăciunea lui Iisus „Acestea a vorbit Iisus şi, ridicând ochii Săi la cer, a zis: Părinte, a venit ceasul! Preaslăveşte pe Fiul Tău, ca şi Fiul să Te preaslăvească. Precum I-ai dat stăpânire peste tot trupul, ca să dea viaţă veşnică tuturor acelora...

Îngrijirea bolnavilor

Îngrijirea bolnavilor

În cadrul emisiunii de astăzi, vom aborda un subiect legat de îngrijirea bolnavilor. Cu toți am avut parte de momente când o persoană dragă a suferit o problemă de sănătate, moment în care ne-am întrebat: „Cu ce pot să fiu de folos?”. După cum bine-știm, sănătatea e...

Lucrarea terapeutică plină de iubire a părintelui duhovnicesc I

Lucrarea terapeutică plină de iubire a părintelui duhovnicesc I

Am detaliat, în emisiunile precedente, în cadrul discuțiilor noastre legate de Lucrarea (sau înfăptuirea) tămăduirii prin iubire, aspecte privind: Procesul tămăduirii și lucrarea terapeutică duhovnicească în scrierile unor teologi contemporani bazate pe tradiția...