Biserica sub regimuri totalitare. Studiu de caz, nazismul

de | aug. 30, 2021

Vara aceasta, în cadrul emisiunii „Viața Bisericii”, vă propunem o serie de dialoguri cu pr. drd. Claudiu Boia, pe teme din cele mai interesante. Ediția de față tratează un subiect extrem de sensibil până în zilele noastre, Biserica în timpul regimurlor politice totalitare, mai exact, Biserica în Germania nazistă. E un subiect care, tratat cu maximă seriozitate si atenție, ne poate învăța foarte multe lucruri utile pe cei de astăzi.

Adeseori se întâmplă să punem eticheta de colaborator oamenilor Bisericii cu prea multă ușurință și superficialitate, însă, foarte puțini sunt cei care tratează cu maximă seriozitate subiectul, aplecându-se asupra arhivelor vremii, pentru o mai amplă înțelegere a subiectului, pentru o viziune complementară. Unul dintre oamenii care se dedică subiectului este părintele Claudiu Boia, cel care realizează o teză de doctorat sub îndrumarea pr. prof. univ. dr Gabriel Gârdan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pe acest subiect.

Discutăm în ediția aceasta a emisiunii noastre despre instaurarea regimului nazist în Germania, despre personalități importante ale vremii și despre modul în care Biserica Catolică și Luterană a fost supusă unor presiuni ample din partea autorităților statului pentru a servi „unei lumi noi”, unei „rase noi”, pe scurt, pentru a duce la împlinire noua ideologie impusă maselor.

Cât de mult au avut de suferit creștinii aflați sub acest regim totalitar, aflați parcurgând împreună cu noi acest dialog.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Biserica sub regimuri totalitare. Studiu de caz, nazismul
Biserica sub regimuri totalitare. Studiu de caz, nazismul
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Mai multe

Sfinţii mărturisitori ardeleni

Sfinţii mărturisitori ardeleni

Biserica noastră îi prăznuieşte în fiecare an, pe data de 21 octombrie, pe sfinţii mărturisitori ardeleni, care au pătimit pentru credinţa lor în secolul 18. Sunt cinstiţi în mod deosebit în Transilvania iar pătimirea lor a fost cauzată de rezistenţa lor în faţa...

Reflecții asupra cultului divin

Reflecții asupra cultului divin

Scopul întregii educații catehetice, religioase a creștinului este acela de a-l introduce în Biserică, în trupul mistic al lui Hristos și să îl integreze în viața Bisericii, care este viața de har, de comuniune cu Dumnezeu, de iubire, de unitate și progres duhovnicesc...

Rolul bunicilor în viața duhovnicească a nepoților (ep. 3)

Rolul bunicilor în viața duhovnicească a nepoților (ep. 3)

Părintele Gheorghe Calciu își amintește din vremea în care era deținut în temnițele comuniste: „În dimineaţa aceea de Paşti mă rugam lui Dumnezeu să nu vină gardianul acesta (să nu fie de rând în acea zi, căci era cumplit). El până nu bătea trei-patru inşi, aşa ca să...