Biserica sub regimuri totalitare. Studiu de caz, nazismul

de | aug. 30, 2021

Vara aceasta, în cadrul emisiunii „Viața Bisericii”, vă propunem o serie de dialoguri cu pr. drd. Claudiu Boia, pe teme din cele mai interesante. Ediția de față tratează un subiect extrem de sensibil până în zilele noastre, Biserica în timpul regimurlor politice totalitare, mai exact, Biserica în Germania nazistă. E un subiect care, tratat cu maximă seriozitate si atenție, ne poate învăța foarte multe lucruri utile pe cei de astăzi.

Adeseori se întâmplă să punem eticheta de colaborator oamenilor Bisericii cu prea multă ușurință și superficialitate, însă, foarte puțini sunt cei care tratează cu maximă seriozitate subiectul, aplecându-se asupra arhivelor vremii, pentru o mai amplă înțelegere a subiectului, pentru o viziune complementară. Unul dintre oamenii care se dedică subiectului este părintele Claudiu Boia, cel care realizează o teză de doctorat sub îndrumarea pr. prof. univ. dr Gabriel Gârdan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pe acest subiect.

Discutăm în ediția aceasta a emisiunii noastre despre instaurarea regimului nazist în Germania, despre personalități importante ale vremii și despre modul în care Biserica Catolică și Luterană a fost supusă unor presiuni ample din partea autorităților statului pentru a servi „unei lumi noi”, unei „rase noi”, pe scurt, pentru a duce la împlinire noua ideologie impusă maselor.

Cât de mult au avut de suferit creștinii aflați sub acest regim totalitar, aflați parcurgând împreună cu noi acest dialog.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Biserica sub regimuri totalitare. Studiu de caz, nazismul
Biserica sub regimuri totalitare. Studiu de caz, nazismul
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Mai multe

Categoria Psalmilor Didactico-Sapiențiali – Psalmul 90 (91)

Categoria Psalmilor Didactico-Sapiențiali – Psalmul 90 (91)

Acest psalm este o mărturie frumoasă despre siguranța celui credincios. Autorul, David cel mai probabil (cu ocazia izbucnirii molimei în Israel, ca urmare a păcatului neascultării – 2 Regi 24), era convins de ajutorul oferit din partea Dumnezeului Savaot, știind că va...

Sfânta Treime. Ce ne spune textul biblic? P1

Sfânta Treime. Ce ne spune textul biblic? P1

Programul de aprofundare a învățăturii biblice „Să învățăm și să citim împreună Sfânta Scriptură”, susținut de Pr. Prof. Univ. Dr. Stelian Tofană, este difuzat la Radio Renașterea în fiecare zi de marți de la ora 19.00.20.22.

Închinare în duh și în adevăr

Închinare în duh și în adevăr

Înregistrarea ediției din 16 mai 2023 a emisiunii „Împreună-lămuriri pe cale”, în cadrul căreia Părintele Grigorie Foltiș, împreună cu Părintele Ciprian Negreanu, duhovnicul studenților din cadrul ASCOR Cluj-Napoca încercă să deslușească înțelesuri ale unor cuvinte...