Biserica sub regimuri totalitare. Studiu de caz, nazismul

de | aug. 30, 2021

Vara aceasta, în cadrul emisiunii „Viața Bisericii”, vă propunem o serie de dialoguri cu pr. drd. Claudiu Boia, pe teme din cele mai interesante. Ediția de față tratează un subiect extrem de sensibil până în zilele noastre, Biserica în timpul regimurlor politice totalitare, mai exact, Biserica în Germania nazistă. E un subiect care, tratat cu maximă seriozitate si atenție, ne poate învăța foarte multe lucruri utile pe cei de astăzi.

Adeseori se întâmplă să punem eticheta de colaborator oamenilor Bisericii cu prea multă ușurință și superficialitate, însă, foarte puțini sunt cei care tratează cu maximă seriozitate subiectul, aplecându-se asupra arhivelor vremii, pentru o mai amplă înțelegere a subiectului, pentru o viziune complementară. Unul dintre oamenii care se dedică subiectului este părintele Claudiu Boia, cel care realizează o teză de doctorat sub îndrumarea pr. prof. univ. dr Gabriel Gârdan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pe acest subiect.

Discutăm în ediția aceasta a emisiunii noastre despre instaurarea regimului nazist în Germania, despre personalități importante ale vremii și despre modul în care Biserica Catolică și Luterană a fost supusă unor presiuni ample din partea autorităților statului pentru a servi „unei lumi noi”, unei „rase noi”, pe scurt, pentru a duce la împlinire noua ideologie impusă maselor.

Cât de mult au avut de suferit creștinii aflați sub acest regim totalitar, aflați parcurgând împreună cu noi acest dialog.

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Biserica sub regimuri totalitare. Studiu de caz, nazismul
Biserica sub regimuri totalitare. Studiu de caz, nazismul
/
<a href="https://radiorenasterea.ro/author/pr-robert-kovacs/" target="_self">Pr. Robert Kovacs</a>

Pr. Robert Kovacs

Absolvent al studiilor de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. În prezent, doctorand în cadrul aceleiași instituții de învățământ superior. Redactor la Radio Renașterea și preot paroh la Parohia Ortodoxă „Sfântul Silvestru” din Cluj-Napoca.

Mai multe

Problema autocefaliilor în perioada modernă: situația bisericească din Ucraina

Pentarhia în Evul Mediu

În continuarea discuțiilor din săptămânile trecute, de data aceasta vă invităm să acultați un nou dialog cu dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie George Barițiu al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, doctor în istorie...