Bisericile din municipiul Bistrița se alătură Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor

de | ian. 18, 2024

În perioada 18 – 25 ianuarie 2024, preoții și credincioșii ortodocși din municipiul Bistrița se alătură Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, găzduind două dintre serile ecumenice de rugăciune în lăcașurile de cult ortodoxe din oraș.

Cea dintâi seară ecumenică desfășurată într-o biserică ortodoxă va avea loc Duminică, 21 ianuarie 2024. Începând cu ora 17:00, la Biserica de la Coroana, situată în Piața Unirii, nr. 9, se va oficia Slujba Vecerniei și vor rosti cuvânt de învățătură în limbile română și germană, pastorul luteran de confesiune augustană Johann Dieter Krauss, iar în limba maghiară, pastorul luteran de limba maghiară Tóth Zoltán.

Biserica Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru, Pavel și Andrei” de la Apollo va fi următorul lăcaș de cult ortodox care va găzdui o seară ecumenică de rugăciune, Marți, 23 ianuarie 2024. Și aici se va oficia Slujba Vecerniei și vor rosti cuvinte de învățătură trei dintre reprezentanții locali ai cultelor participante. În limba română, va predica protopopul greco-catolic de Bistrița, Beclean și Rodna, părintele Cristian Goia. În limba maghiară, va rosti o omilie pastorul luteran de limba maghiară Tóth Zoltán. În limba germană, cuvântul de învățătură îi aparține pastorului luteran de confesiune augustană Johann Dieter Krauss.

La rândul lor, și preoții ortodocși din municipiu vor predica în bisericile celorlalte culte. Astfel, după săvârșirea serviciului religios specific fiecărui cult, vor rosti cuvinte de învățătură trei dintre clericii ortodocși din Protopopiatul Bistrița. Părintele Bogdan Oprea va predica vineri, 19 ianuarie 2024, în Biserica Reformată situată pe strada Independeței, nr. 2. Părintele Marius Pintican va rosti cuvânt de învățătură sâmbătă, 20 ianuarie 2024, în Biserica Romano-Catolică situată pe strada Gheorghe Șincai, nr. 26. Protopopul ortodox de Bistrița, părintele Alexandru Vidican, va rosti omilii în alte două seri de pe parcursul săptămânii: luni, 22 ianuarie 2024, în Biserica Greco-Catolică „Buna-Vestire” situată pe strada Gării, nr. 13, respectiv miercuri, 24 ianuarie 2024, în Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană „Sfântul Nicolae” situată în Piața Centrală, nr. 13.

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor sau Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor se desfășoară la Bistrița pentru al 15-lea an la rând.

Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor este un eveniment mondial organizat de Consiliul Mondial al Bisericilor (organism central al mișcării ecumenice, format în prezent din 349 de Biserici care provin din mai mult de 110 de ţări din toate continentele), împreună cu Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor. În anul 1908, la iniţiativa reverendului părinte Paul Wattson, se desfășoară pentru prima dată Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Tot acesta propune ca dată de desfășurare perioada 18 – 25 ianuarie a fiecărui an.

Tema propusă în acest an de un grup ecumenic din Burkina Faso, coordonat de comunitatea locală Chemin Neuf, este: „Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău … şi să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți” (Luca 10,27).

În meditațiile care au la bază textul biblic care relatează parabola Samarineanului milostiv  (Luca 10, 25-37), credincioșii din Burkina Faso – țară situată în Africa de Vest care se confruntă cu o criză gravă, marcată de conflicte între grupuri extremiste – invită la reflecție asupra iubirii lui Dumnezeu, ca izvor de comuniune și tărie spirituală, dar și ca sursă de milostivire, de pace și înțelegere reciprocă.

Probleme actuale tot mai frecvente ale omenirii, la un alt nivel, pot fi regăsite în Burkina Faso, țară în care trăiesc numeroase comunități etnice, de religii diferite, în care au avut și au loc atacuri teroriste, ilegalități, trafic de fiinţe umane, toate acestea cu urmări foarte grave.

Grupul ecumenic implicat în pregătirea celebrării evidențiază faptul că soluționarea tuturor acestor plăgi și îndepărtarea pericolelor vine doar din trăirea autentică a iubirii pentru Dumnezeu și pentru aproapele, cele două implicându-se una pe alta.

Astfel, timpul Octavei este de fapt invitație adresată credincioșilor din diferite Biserici la a redescoperi și trăi împreună unica iubire pentru Dumnezeu și pentru aproapele. Aceasta, printr-o întâlnire adevărată, prin meditație, rugăciune, caritate și ospitalitate.

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Bucurie și prietenie sub aripa Bisericii la Ilva Mică

Bucurie și prietenie sub aripa Bisericii la Ilva Mică

Parohiile Ortodoxe Ilva Mică I și Ilva Mică II Someș, din Protopopiatul Năsăud, prin preoții Iuliu Brici și Ștefăniță Potra, în colaborare cu Parohia Ortodoxă Română Feldru și Asociația „O cană cu apă” a tinerilor ortodocși din Feldru, au organizat, în data de 30...

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Hramul Parohiei Dej 3 – Dealul Florilor

Marți, 30 ianuarie 2024, în ziua de prăznuire a Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Parohia Dej 3 - Dealul Florilor și-a prăznuit hramul. Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei,...

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

Final de campanie „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”

  În urma campaniei filantropice „De Crăciun, dăruiește și fii bun!”, inițiată de Serviciul de Asistență Comunitară, din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Gherla, a fost adusă bucurie și speranță copiilor care provin din familii defavorizate, cu risc de...

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei la Dej

Ziua Natională a Romaniei a fost marcată la Dej prin momente solemne, depuneri de coroane, retragerea cu torțe a militarilor, defilarea și prezentarea tehnicii de luptă în Piața Bobâlna. Manifestările au debutat cu prezentarea onorului, intonarea Imnului Național și...