Duminică, 6 ianuarie 2019, praznicul împărătesc al Botezului Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească şi a sfinţit Aghisma Mare la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Pr. Viorel Bud, Pr. Vasile Botiş, Pr. Florin Hoban, Pr. Florin Hoban, Pr. Claudiu Ciascai, slujitori ai Sfântului Altar al Catedralei, diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran.
La momentul pricesnei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuprinzător cuvânt de învăţătură despre Iisus Hristos Domnul, despre Sfântul Ioan Botezătorul, despre Botezul Domnului în râul Iordan, despre semnificaţia Botezului Domnului şi despre ce trebuie să reţinem din aceasta, dar şi despre cum trebuie folosită Aghiasma Mare ca să fie folositoare.
„Praznicul împărătesc al Botezului Domnului, Teofania sau Dumnezeiasca Arătare a Preasfintei Treimi la râul Iordan este o sărbătoare mult iubită de credincioşi, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, şi, întrucât în această zi mare şi sfântă se sfinţeşte Aghiasma cea Mare, care este mult folositoare, pe parcursul întregului an, de boli vindecătoare, de boli sufleteşti şi trupeşti, se sfinţesc casele, se sfinţesc lucrurile care ne sunt de trebuinţă în viaţa noastră creştină, sfintele icoane, sfintele veşminte, sfintele vase. De aceea, la această sărbătoare, deşi pică în iarnă şi se vorbeşte despre gerul Bobotezii, aşa cum s-a putut vedea anul acesta, şi este firesc să fie aşa în fiecare an, mult popor a luat calea bisericii şi toate incintele bisericilor, în interior, dar mai ales în afară, au fost pline, pentru că slujba se săvârşeşte în afara zidurilor bisericii, unde au fost mii de credincioşi. Milioane de români din toată ţara au fost astăzi la sfânta biserică, pentru că au încredere în lucrarea Bisericii şi-L iubesc pe Hristos şi cer mila, milostivirea şi lucrarea Lui în viaţa lor.”
Sfinţirea Aghiasmei Mari
Momentul aşteptat de credincioşi a fost sfinţirea Aghiasmei Mari, care se face de către Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin pe esplanada Catedralei Episcopale, precum şi în spaţiul noii Catedrale, aflat în stare de finisaj, unde au fost puse butoaiele cu aghismă, pentru ca să poată lua credincioşii Aghiasma Mare fără să se înghesuie. Catedrala a pus la dispoziţia credincioşilor peste 5.000 de sticle noi, inscripţionate. Gerul mare de afară nu i-a împiedicat pe credincioşi ca să fie prezenţi în număr foarte mare, atât în interiorul Catedralei Episcopale, cât şi în afară ei, de unde au urmărit sfintele rugăciuni şi unde s-au rugat şi ei alături de soborul slujitor.
Andrei Fărcaş