“Bucură-te omule în zilele tinereții tale, fii cu inima veselă cât ești tânăr…” (Eclesiastul 11, 8).
Bucuria este roada Duhului, este o poruncă a Domnului “bucurați-vă și vă veseliți”, așa ne îndeamnă Mântuitorul Iisus Hristos …
Bucuria și veselia înfrumusețează viața noastră… Trebuie să facem distincția între bucuria de o clipă și bucuria duhovnicească, între veselia nebunească și veselia cumpătată – echilibrată, de care avem nevoie.
Cartea Pildelor zice că “o inimă veselă este sănătate”… Bucuria e o stare sufletească. E medicament bun pentru viața omului. Cea mai frumoasă bucurie pentru inima creștină este participarea la Sfânta Liturghie – participarea la ospățul credinței …
Bucuria e un sentiment pozitiv, un moment de fericire caracterizat printr-o viziune optimistă. Nu poate fi bucuros omul care nu este optimist. Bucuria este o trăire interioară generatoare unei stări de bine, cu mari nivele de energie și multă disponibilitate în fața acțiunilor constructive și ea se manifestă prin toate căile de exteriorizare: vorbe, fapte, gesticulație, expresia feței…
Bucuria ne apropie de oameni, dar și de propria ființă. Maria Tereza zicea că: “bucuria este plasa iubirii în care poți prinde sufletele … uneori bucuria este sursa zâmbetului. Dar uneori zâmbetul tău poate fi sursa bucuriei.”
Bucuria nu înseamnă bogății, putere sau îndeplinirea unui scop ascuns. Bucuria este cea pe care o resimțim în fiecare zi, mulțumirea pentru fiecare lucru frumos pe care-l vedem în jur și puterea de a trece peste dificultăți. Ea mai este și posibilitatea de a acționa pentru un scop nobil. Nu apare pur și simplu. Trebuie să alegem bucuria …
Trebuie să știm să oferim bucurie și să aducem bucurie în jurul nostru. Bucurați-vă și vă veseliți chiar dacă acest lucru presupune eforturi … Bucuria este peste tot dacă vrem să o vedem … Maicii Domnului, Arhanghelul i-a spus “bucură-te…”. Nu poți fi fericit dacă nu ai bucurie în suflet. Bucură-te, aceasta presupune încredere că Dumnezeu toate le lucrează spre binele celor ce se încred în El …
Cultivați mereu sentimentul bucuriei, ea vine din disponibilitatea de a dărui. Cel mai frumos se vede bucuria pe chipul tinerilor încrezători în Dumnezeu. Tinerii sunt darul lui Dumnezeu pentru familie și societate. Tinerii care ascultă de Dumnezeu sunt ca niște îngeri … Tineretul are nevoie de iubirea care schimbă lumea. Avem nevoie de prietenie, deasemenea de cultivarea bărbăției sufletești. Tinerii sunt prezentul bisericii, nu numai viitorul ei. Tinerii sunt misionari ai bisericii în zilele de azi. În concluzie, să fim mereu tineri și la suflet și la trup. Aceasta înseamnă tinerețea adevărată.