Bucuria unei vacanțe active în parohia Ortodoxă „Sfânta Treime” din Bistrița

de | iul. 25, 2016 | Activități parohiale

În perioada 18-22 iulie, Biserica Ortodoxă ”Sfânta Treime” Bistrița a desfășurat programul  Școala de vară „Copilărie binecuvântată, într-o vacanță activă”, având la bază ideea de a oferi un pachet de activități diversificate copiilor și tinerilor din parohie. Proiectul a  fost conceput ca o îmbinare între ateliere practice, care să dezvolte abilitățile creative ale participanților, între discuții tematice, rugăciune și participare la slujbele bisericești și respectiv divertisment, concretizat prin competiții sportive, jocuri de echipă și team-building. Derulat pe parcursul a cinci zile, între orele 16-19, programul școlii de vară a fost ales de peste 65 de copii, care au beneficiat de materiale, cadouri, gustări și au participat la activități la biserica parohială, fără a presupune vreun aport material din partea acestora.

Prima zi a școlii de vară s-a desfășurat ca „Ziua cunoașterii”, debutând cu jocuri de cunoaștere și socializare și fiind urmată de un atelier de povești, pe baza cărora cei mici au inițiat diverse discuții tematice. De asemenea, participanții, împreună cu voluntarii dedicați, au cântat cântece la chitară și s-au bucurat de o mică gustare oferită la finalul zilei, care s-a încheiat cu participarea la Paraclisul Maicii Domnului.

„Ziua icoanei” a fost focalizată pe o prezentare a importanței și semnificației icoanelor în viața noastră, fiind apoi concretizată într-un atelier practic de litografie. Cu ajutorul voluntarilor și al maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele, cei mici au învățat să facă icoane prin tehnica litografiei, explicându-li-se,în același timp, simbolismul pe care icoana îl poartă în credința ortodoxă. Seara s-a încheiat în cântec de chitară, pricesne și participarea la slujba vecerniei, cu o mulțime de copii atenți la icoanele din biserică, văzute din acel moment într-o altă lumină.

Cea de-a treia zi a fost „Ziua mărturisirii credinței”, în care voluntarii i-au învățat pe participanți să creeze cruciulițe și brățări folosing tehnica împletirii. În urma acestui atelier practic, copiii si-au confecționat diverse obiecte pe care le-au purtat pe tot parcursul școlii de vară. Cea de-a doua jumătate a programului pentru această zi a constat în vizionarea filmului „Neobișnuita călătorie a Serafimei”, un film cu un puternic mesaj, conform căruia mărturisirea credinței ne salvează mereu, iar ulterior cei mici au participat la rugăciunea de seară.

„Ziua sănătății” a fost cea de-a patra zi din program, fiind una destinată activităților sportive, care s-au desfășurat pe terenul Școlii Gimnaziale „Ștefan cel Mare”, și care a avut un puternic impact în consolidarea spiritului de echipă construit deja în zilele precedente. Dincolo de ideea de competiție, participanții au demonstrat că spiritul de fair play din sport poate fi preluat și adaptat în relațiile interpersonale. După participarea la Paraclisul Maicii Domnului, cei mici s-au bucurat de o gustare și de cântece la chitară după o zi plină de energie și bucurie.

Ultima zi, ”Ziua creației”, a fost destinată atelierelor de creație și handmade, în cadrul cărora copiii au beneficiat de îndrumarea voluntarilor și au creat obiecte decorative, folosind tehnica quilling, modelaj și pictură. Fiind ultima etapă a programului Școlii de vară, participanții au primit fiecare diplome și au fost felicitați pentru creativitatea, interesul și efortul  investite pe parcursul întregii săptămâni.

Proiectul a fost unul pilot în Bistrița, și s-a bucurat de un mare succes în rândul copiilor cu vârste între 8 și 14 ani, care au ales să își petreacă o săptămână din vacanța de vară într-un mediu extrem de interactiv și personalizat. Activitățile au fost desfășurate în fața bisericii parohiale, fiind posibile cu sprijinul unor voluntari dedicați și neobosiți în munca lor pentru comunitate. Partenerii acestui proiect au fost Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Bistrița, prin voluntarii care au activat zilnic în activitățile derulate, și Asociația Filantropia Ortodoxă Bistrița-Năsăud, care a oferit participanților zilnic gustări și băuturi răcoritoare.

Dincolo de a fi oferit o alternativă a petrecerii timpului liber, acest proiect, care este la o primă ediție, însă va avea continuitate anuală, a facilitat dezvoltarea personală a fiecăruia dintre participanți, fie prin dobândirea de abilități practice, prin dezvoltarea de competențe de cunoaștere sau prin bucuria de a-și fi creat o nouă rețea de prieteni care împărtășesc aceleași valori nobile de ajutorare, corectitudine și credință. Cu certitudine această Școală de vară a fost una care va ramâne în sufletul tuturor ca o săptămână de dragoste, bucurie și mărturisire a credinței.

Pr. Tudor Mudure și Pr. Marius Pintican

Ultimele articole

Cerc preoțesc Valea Tecii, parohia Teaca , Protopopiat Bistrița

Cerc preoțesc Valea Tecii, parohia Teaca , Protopopiat Bistrița

Parohia Ortodoxă Teaca, din cadrul Protopopiatului Ortodox Bistrița, a găzduit luni 24 aprilie 2023, întâlnirea cercului preoțesc de pe Valea Tecii. Pornind de la îndemnul biblic: ,,Fiule, sprijină pe tatăl tău la bătrânețe și nu-l mâhni în viața lui. Și chiar de i se...

Ieșire in comunitate Penitenciarul Gherla

Ieșire in comunitate Penitenciarul Gherla

În ziua Înainte prăznuirii Bunei Vestiri, un grup de persoane private de libertate, rezidente ale Centrului Terapeutic Lotus din Penitenciarul de maxima siguranța Gherla însoțite de preotul capelan alături de cadre din Serviciul Educație , Sectorul Reintegrare Socială...