„Ca toți să fie una”, Mitropolitul Andrei al Clujului la Oradea

de | iun. 9, 2019 | Actualitatea religioasă

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului Maramureșului și Sălajului a oficiat astăzi Sfânta Liturghie alături de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei la biserica „Sf. Ap. Andrei”, din cartierul orădean Rogerius.

Potrivit preotului paroh Vasile Bota, vizita Înaltpreasfințitului este un popas duhovnicesc așteptat de multă vreme de credincioșii orădeni.

 La momentul rânduit din cadrul slujbei, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Ca toți să fie una”.

Cu acest prilej, Ierarhul a vorbit celor prezenți despre simbolismul Duminicii Părinților de la Sinodul I Ecumenic, din anul 325. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a arătat că Apostolii și urmașii lor au propovăduit o singură credință, însă dezbinarea a apărut de la cel rău.

La finalul slujbei, Preasfințitul Sofronie a hirotesit pe diaconul Iulius Mihai Dragoș, slujitor la parohia Sfântul Apostol Andrei din Oradea întru arhidiacon.

De asemenea, Părintele Mitropolit Andrei a oferit Părintelui Vasile Bota, parohul bisericii „Sfântul Apostol Andrei” din Oradea distincția „Crucea Transilvană” pentru clerici.

Preasfințitul Părinte Sofronie, Chiriarhul locului, a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Andrei pentru prezență și slujire, adresând felicitări Părintelui paroh Vasile Bota, preoților și drepcredincioșilor creștini care împodobesc această biserică.

La final, parohul Vasile Bota a adus mulțumiri celor doi ierarhi pentru slujirea festivă la un an de la târnosirea bisericii și a oferit daruri simbolice.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost date de corala „Psalmodia Transylvanica”, dirijată de Pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

După Sfânta Liturghie, cei doi ierarhi au sfințit noul așezământ medical-creștin „Sfântul Apostol Andrei” al parohiei, amenajat recent în vecinătatea bisericii, ce a fost dotat cu aparatură medicală nouă, respectiv un ecograf performant și un aparat EKG de monitorizare a funcțiilor cardio-vasculare.

Biserica închinată Sfântului Apostol Andrei și Tuturor Sfinților Români

Construcția lăcașului de cult, sfințit anul trecut de un sobor de ierarhi și preoți, a început în urmă cu 18 ani în cartierul Rogerius din Oradea.

Pr. Vasile Bota, ajutat de preoţii co-slujitori Nicolae Mara, Ioan Gudea, Ioan Ciordaş şi Ion Alexandru Mizgan, de membrii Consiliului şi Comitetului parohial, şi de jertfelnicia enoriașilor a ridicat între anii 2000 – 2001 paraclisul de la demisol, apoi în 2001 – 2003 biserica.

În perioada 2003 – 2014 biserica a fost pictată în tehnica fresco. Suprafaţa de 2.178 metri pătraţi, a fost înfrumusețată de pictorul bisericesc Remus Bradea.

Între anii 2004 – 2007 s-a finalizat exteriorul în cărămidă clincherită, iar în 2006 s-a realizat mozaicul exterior cu icoana Sfântului Apostol Andrei. Între anii 2006 – 2007 a fost pavimentată biserica cu granit şi s-a montat iconostasul din marmură având uşile împărăteşti din bronz.

Pe lângă darul primit în ziua sfințirii, Biserica deține în patrimoniu un fragment din moaștele Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

Potrivit site-ului oficial al Episcopiei Oradiei, valoarea totală a lucrărilor s-a ridicat la suma de 5.000.000 lei, obţinută, în primul rând, din donațiile credincioşilor, apoi: 600.000 lei de la Guvernul României, 700.000 lei de la Secretariatul de Stat pentru Culte, 100.000 lei de la Consiliul Judeţean Bihor şi 100.000 lei de la Primăria Municipiului Oradea.

Ultimele articole

Hramul Parohiei „Sfântul Dumitru” din Florești

Hramul Parohiei „Sfântul Dumitru” din Florești

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, marți, 26 octombrie 2021, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit în Parohia „Sfântul Dumitru” din Florești,...