În toate manualele de anatomie, pielea este descrisă ca fiind cel mai mare și cel mai expus organ al corpului uman, de o complexitate uimitoare, cu rol de protecție, transmisie, termoreglare și schimb între organism și mediul înconjurător.
Pielea acționează nu doar ca un înveliș al corpului ci ea este și cea care elimină toxinele, apără împotriva infecțiilor cauzate de diferiți microbi și protejează organismul împotriva razelor ultraviolete.
Dar ce știm și ce nu știm, cu adevărat, despre piele și despre sănătatea acesteia? Care sunt agresiunile și amenințările care expun și îmbolnăvesc pielea? Ce este cancerul de piele și care sunt riscurile de a face o astfel de boală?
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul de piele a devenit cel mai frecvent tip de cancer, iar anual, la nivel global, sunt înregistrate peste 60.000 de decese. Adeseori, această boală este subdiagnosticată, sau descoperită în stadii foarte avansate, când prognosticul este rezervat.
Despre toate aceste aspecte, dar și despre măsurile de prevenție și îngrijire adecvată a pielii a vorbit în cadrul emisiunii Medicina Azi, D-na Doctor Ruxandra Cutuș, medic primar dermatolog de la Clinica de Dermatologie a Spitalului Județean de Urgență, Cluj.
