Canonul cel Mare la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

de | mart. 12, 2019

Luni, 11 martie 2019, de la ora 17,00, prima zi a Sfântului şi Marelui Post al Învierii Domnului, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei  Criteanul în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de un sobor alcătuit din preoţi cadre universitare de la Domeniul Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul” a Centrului Universitar „Nord” din Baia Mare, preoţi profesori de la Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare şi preoţii Catedralei.

Răspunsurile au fost date de strana Catedralei, arhidiaoni, diaconi, studenţi teologi şi seminarişti.

La încheierea slujbei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit o meditaţie adecvată primei zile din Postul Învierii Domnului şi despre Canonul ce Mare al Sfântului Andrei Criteanul, care s-a citit în această seară.

„A început călătoria duhovnicească a Postului cel Mare şi Sfânt, al Postului Învierii Domnului sau al Sfintelor Paşti, cum îl numim, şi de fiecare dată ne îndreptăm paşii cu grăbire spre uşile care se deschid pentru noi cu multă iertare, iubire şi milostivire, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Care sunt uşile care se deschid pentru noi cu multă iubire, iertare şi milostiovire? În primul rând sunt braţele părinteşti ale Tatălui nostru Ceresc, care este Părinte îndelung răbdător, mult iubitor şi lesne iertător. Şi apoi, cântarea bisericească cu care începe perioada Triodului ne învaţă că ni se deschid uşile pocăinţei. Deci, având conştiiţa întinării noastre, a minţii, a trupului şi chiar a sufletului care se întinează de la minte şi de la trup, trăim o stare de deznădejde măsurată, fiindcă ne vedem neputincioşi să ne ridicăm singuri, şi asta-i deznădejdea măsurată, care este îngăduită de Sfinţii Părinţi. Cum este ea explicată de Sfinţii Părinţi: n-avem voie niciodată să cădem în păcatul deznădejdii, pentru că este un păcat împotriva Duhului Sfânt”, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin credincioşilor.

Apoi, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a explicat în ce constă Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, ce fel de rugăciune este:

„Slujba Canonului cel Mare este un fel de acordare a instrumentelor, a zis Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, făcând o comparaţie mai uşor de înţeles pentru credincioşi. Noi, fiecare, suntem un instrument în mâna lui Dumnezeu. Fiecare om, fiecare persoană prin care lucrează Duzmnezeu în lume. Fiecare. Suntem diferiţi, unici. Într-un fel sau altul, prin noi lucrează Dumnezeu în lume. Dar dacă noi nu înţelegem că Dumnezeu lucrează prin noi şi că suntem creaţi, zidiţi în planul lui Dumnezeu ca să lucrăm împreună ca intrumentele dintr-o orchestră, atunci se produce o mare neorânduială. Şi atunci nu-i bineplăcut lui Dumnezeu acest concert pe care îl începem.  De aceea, ne acordăm toţi împreună şi ne armonizăm viaţa exterioară, firea şi gândirea, cuvântul, vorbirea şi vieţuirea cu viaţa interioară, deci viaţa exterioară cu viaţa interioră şi aducem toate în armonie. Şi viaţa noastră, şi fiinţa noastră şi noi înşine în această comuniune intrăm într-o armonie. Acesta este Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul”, a explicat credincioşilor Întâistătătorul Eparhiei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

Andrei Fărcaş,

redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

Noaptea Muzeelor 2024 la Muzeul Mitropoliei Clujului

A fost o nouă Noapte a Muzeelor memorabilă pentru instituția noastră, a douăzecea pe plan european și național și a zecea de când, într-un număr atât de mare, ne treceți pragul. Și în seara zilei de 18 mai 2024, peste 900 de vizitatori au dorit să descopere un spațiu...