Canonul cel Mare, mijloc de regăsire a adevărului nostru lăuntric

feb. 26, 2023

„Canonul cel Mare este un monolog poetic pe care autorul îl face adresându-se la două persoane: pe de o parte sufletului său, iar pe de altă parte Mântuitorului Hristos. Față de Mântuitorul Hristos este o permanentă rugăciune, de umilință și de cerere de iertare, de îngăduință. Iar față de sufletul său este un monolog de mustrare. Iar pentru această mustrare autorul, Sfântul Andrei Cretanul, a avut geniala inspirație de a se raporta la personaje din Vechiul Testament și Noul Testament, pozitive și negative. De exemplu pe Cain și Abel – vezi suflete al meu tu nu te-ai asemănat lui Abel cel bun care aducea jertfe plăcute Dumnului, ci te-ai asemănat lui Cain celui ucigaș care și-a omorât fratele. Așa ți-ai omorât tu faptele cele bune, ucigându-le.

Acest canon este un monolog al duhului cu sufletul omului. Adică între partea superioară a sufletului (duhul) care își analizează, îsi cercetează sufletul, un fel de cunoștință obiectivă a naturii umane: suflete al meu, suflet sărman.

Acest Canon este destinat să se citească nu numai în biserică ci și în casa omului și în chilia călugărului. Când te simți împovărat, în zilele de post, într-o zi de vineri când ai postit, sau în oricare post, al Sfinților Apostoli sau a Crăciunului, sau când te simți împovărat și vrei să te liniștești, citește acest Canon, sau măcar o parte din el, pe cântări, deschide la întâmplare și citește două-trei strofe și te vei liniști și te vei regăsi pe tine în adevărul tău lăuntric, și-ți vei deschide calea spre lumină.”

 

Radio Renasterea
Radio Renasterea
Canonul cel Mare, mijloc de regăsire a adevărului nostru lăuntric
Loading
/

Mai multe

Evanghelia lui Hristos – Cuvântul Vieții

Evanghelia lui Hristos – Cuvântul Vieții

Viața Mântuitorului Iisus Hristos ne este împărtășită de Biserică, iar învățătura Lui și crâmpeie din parcursul Său pământesc ne sunt cunoscute din Evanghelie. Citindu-se Evanghelia în biserică, într-un fel ne împărtășim de Hristos, în calitate de Cuvânt al lui...

Icoana

Icoana

Pentru această reîntâlnire a noastră, vă propun să ne reamintim o temă din Teologia și Arta Icoanei. Mai bine zis, aș dori să învățăm împreună despre ceea ce înseamnă funcția sau vocația sacramentală a artei liturgice în general și, în special, cea a icoanei. Când...