Canonul cel Mare şi Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”

de | mart. 3, 2023

În prima joi din Postul Mare, 2 martie 2023, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite, în prezenţa unei mari mulţimi de credincioşi, care au venit pentru a se ruga împreună cu ierarhul și soborul de preoți slujitori.

Slujba Canonului cel Mare

Partea a patra şi ultima a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul a fost cântată de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin în fruntea unui sobor de preoţi invitaţi şi slujitori ai sfântului locaş, urmată de Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite. Au făcut parte din sobor Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Protos. Serafim Bilţ, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Pr. Lect. Univ. Dr. Teofil Stan, Pr. Lect. Uiv. Dr. Claudiu Pop, Pr. Asist. Dr. Petrică Aurelian Covaciu, Pr. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, Pr. Viorel Bud, Pr. Prof. Florin Hoban, Pr. Florin Bălan, Pr. Călin Bogdan Stoica, secretarul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul”. Răspunsurile la cele două strane au fost date de cântăreţii Catedralei şi de o parte a membrilor Grupului Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului împreună cu Corul „Angelli” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare.

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite

Canonul cel Mare şi Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” După slujba Canonului cel Mare, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite, în fruntea unui numeros sobor de preoți. Răspunsurile la cele două strane au fost date de cântăreţii Catedralei, dirijaţi de Pr. Ionuş Pleş, la o strană, şi o parte a membrilor Grupului Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Corul „Angelli” al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, la cealaltă strană, dirijaţi de Florian Vois.

Cuvântul de învăţătură

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un folositor cuvânt de învăţătură despre Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, despre post şi despre Liturghia Darurilor înainte Sfinţite, ce este ea şi de ce se săvârşeşte doar în Postul Mare această Sfântă Liturghie.

„Pentru că Liturghiile Sfântului Ioan Gură de Aur şi ale Sfântului Vasile cel Mare, care se săvârşesc în tot timpul anului, a Sfântului Ioan Gură de Aur permanent, în toate duminicile şi sărbătorile, cu excepţia zilelor aliturgice, iar cea a Sfântului Vasile cel Mare de zece ori pe an, şi pentru că perioada Postului Mare este o perioadă de asceză intensă, de pocăinţă profundă, în care însăşi biserica este îmbrăcată în straie mai cernite, veşmintele preoţilor sunt cernite, credincioşii nu vin atât de împodobiţi la biserică, pentru că suntem în stare de căinţă, a postului, se săvârşeşte această Sfântă Liturghie pe toată perioada Postului Mare, care a apărut din necesitatea unei liturghii, în timpul căreia să se împărtăşească credincioşii. Peste săptămână se săvârşea doar Vecernia, iar creştinii doreau să se împărtăşească mai des în post, şi peste săptămână. Şi atunci s-a hotărât să se ia o parte din Sfântul Trup cu care se împărtăşesc credincioşii, să se păstreze pe Sfânta Masă, practică ce a rămas în Biserică de atunci şi până astăzi. Părinţii Bisericii au spus că facem Vecernia, împărtăşim credincioşii, dar ar trebui să se mai adauge ceva. Şi atunci au adăugat părţi din Sfânta Liturghie la Vecernie, fără Euharistie. Aşa că Sfânta Liturghie a Darurilor înainte Sfinţite este o parte din Vecernie, până la cântarea Lumină lină, şi apoi se intră propriu-zis în Sfânta Liturghie. Nu se mai fac pomenirile, pentru că s-au făcut în Duminica în care s-a luat Sfântul Trup. Sfântul Trup se poartă în faţa credincioşilor de către preot fără să zică nimic. Sună clopoţelul, poporul este în genunchi, în stare de veneraţie şi de meditaţie, şi se intră în Sfântul Altar, se aşază pe Sfânta Masă, Sfântul Trup, continuă Sfânta Liturghie. Se rosteşte Tatăl Nostru. Nu ne împărtăşim niciodată până nu ne rugăm cu rugăciunea Domnului Iisus Hristos”, a precizat Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

„Această Sfântă Liturghie alcătuită de Sfântul Grigorie Dialogul, a fost adusă de el de la Constantinopol, unde a fost trimis de Papa ca ambasador, timp de 7 ani, unde a slujit această Sfântă Liturghie. Când s-a întors, a adus la Roma această Sfântă Liturghie, pe care a oficiat-o personal şi chiar a mai cizelat-o. De aceea îi spune că este a Sfântului Grigorie Dialogul, pentru că a îmbunătăţit-o. Biserica Apuseană nu mai păstrează această Sfântă Slujbă, ci doar cea Ortodoxă”, a mai spus Preasfințitul Episcop Iustin.

Andrei Fărcaş, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Sfânta Liturghie la Catedrala Istorică din Baia Mare

Sfânta Liturghie la Catedrala Istorică din Baia Mare

În duminica a 17-a după Rusalii, 18 februarie 2024, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Catedrala Istorică „Adormirea Maicii Domnului” din Municipiul Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Soborul slujitor...

Hramul de iarnă al Mânăstirii Moisei

Hramul de iarnă al Mânăstirii Moisei

Vineri, 2 februarie 2024, de sărbătoarea închinată Întâmpinării Domnului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Moisei, județul Maramureș, cu ocazia hramului de iarnă al...