Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi Liturghia Darurilor dinainte sfinţite la Mănăstirea Rohia

de | mart. 17, 2016

Mulţime mare de credincioşi a urcat la Mănăstirea „Sfânta Ana” de la Rohia în a patra zi a Postului Mare din acest an, când, prin tradiţie de un sfert de secol, Ierarhii Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului oficiază aici Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi Sfânta Liturghie a Darurilor dinainte sfinţite.

Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul a fost oficiată, la orele serii, de Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, înconjurat de un sobor de preoţi din mănăstire, în frunte cu Arhim. Dr. Macarie Motogna, egumenul complexului monahal, alături de alţi preoţi din afara mănăstirii, veniţi de la parohiile din jur.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian – poveţe testamentare

Surpriza pentru cei din sobor şi credincioşi a fost sosirea la sfânta Liturghie a Darurilor dinainte sfinţite a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, Întâistătătorul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, care, la vârsta de aproape 95 de ani, este decanul de vârstă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian a asistat la oficierea Sfintei Liturghii a Darurilor dinainte sfinţite şi s-a împărtăşit, după o zi de ajun de aproape 24 de ore.

Cuvintele rostite au avut o tentă testamentară. „Postul a început din Rai, a spus bătrânul Arhiepiscop cu alură de sfânt. A fost rânduit de la începutul neamului omenesc”, după cum spune Sfânta Scriptură la Facerea 1, 29: „Iată, vă dau toată iarba ce face sămânţă de pe toată faţa pământului şi tot pomul ce are rod cu sămânţă în el. Acestea vor fi hrana voastră” , a zis Dumnezeu. Deci, postul este rânduit de la începutul neamului omenesc şi stă sub semnul cifrei 40: 40 de zile a postit Mântuitorul în pustie înainte de a începe lucrarea Sa dumnezeiască; 40 de zile ţine Postul Naşterii Mântuitorului; 40 de zile are Postul Mare, la care se adaugă zilele din Săptămâna Patimilor. 40 de ani a fost purtat prin pustie poporul ales al lui Israel. „Pregătiţi-vă de sfânta Înviere a lui Hristos timp de 40 de zile!”, a venit îndemnul Înaltului Arhiereu.

ÎPS Justinian consideră pocăinţa cea mai importantă taină: „Un creştin nu-i vrednic de Paşti, dacă nu s-a spovedit, dacă nu s-a cuminecat, dacă nu s-a împăcat. Dacă nu s-a curăţit. Prima taină, cea mai importantă, este pocăinţa. Adică lepădarea de păcate şi spovedania. Aceasta este adevărata pocăinţă. Pentru cei ce nu s-au spovedit nu vin Paştile!”

„Este nevoie de rugăciune multă. Este nevoie ca să ne rugăm. Este foarte multă nevoie ca să ascultăm cuvântul lui Dumnezeu. Altarul este locul de unde ne ascultă Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfinţitul Justinian.

Mănăstirea Rohia din Ţara Lăpuşului este locul în care adastă cu cel mai mare drag ÎPS Arhiepiscop Justinian. „Când intru în Ţara Lăpuşului mi se pare că am venit acasă. În afară de Ţara Lăpuşului mă simt străin. Mă simt pribeag, dar când mă întorc la Mănăstirea Rohia mi se pare că am ajuns acasă. Locul acesta este sfânt. Mulţumesc din inimă lui Dumnezeu pentru aceasta”, a mai adăugat Înaltul Ierarh, vorbind credincioşilor de la Mănăstirea în care a intrat pentru prima dată în urmă cu 75 de ani, eveniment petrecut în 12 aprilie 1941!

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul i-a mulţumit Înaltpreasfinţitului Justinian pentru efortul făcut de a veni la Sfânta Liturghie şi de a se împărtăşi împreună, pentru  cuvintele adresate credincioşilor, în care Înaltpreasfinţitul Justinian Îl vede pe Dumnezeu, după cum a spus răspicat: „Faţa unui om este faţa lui Dumnezeu”.

PS Iustin Sigheteanul a îndemnat la creştinism mărturisitor

În cuvântul de învăţătură rostit la momentul pricesnei, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul a amintit mulţimii de credincioşi că în această perioadă suntem chemaţi să schimbăm modul nostru de viaţă, de a fi, de a vorbi şi de a trăi. Putem face acest lucru doar ajutaţi de rânduiala Sfintei noastre Biserici Ortodoxe. Această rânduială este unică în toată creştinătatea, pentru că n-a lungit, nici n-a scurtat durata postului, are slujbe unice precum Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul şi Sfânta Liturghie a Darurilor dinainte sfinţite.

În această perioadă Biserica ne oferă un ajutor sfânt în lucrarea noastră duhovnicească, rânduieli dumnezeieşti şi bisericeşti specifice. Ne asumăm în această perioadă crucea postului, o răstignire cât de mică a fiecăruia dintre noi şi a comunităţii întregi, ca răspuns la marea pătimire şi jertfă a Domnului nostru Iisus Hristos.

Preasfinţitul i-a îndemnat pe credincioşi să se ocupe mai mult de suflet. Acest mod de a fi ne face chiar să gândim altfel, de a da răspuns lui Dumnezeu pentru viaţa noastră. Ierarhul i-a mai îndemnat pe credincioşii prezenţi  să intensifice în această perioadă rugăciunea, mai ales rugăciunea împreună şi în sfânta biserică, pentru că aceasta este mai puternică. Şi acasă putem fi doi sau trei, dacă suntem creştini adevăraţi. Mama, tata şi pruncuţii să se aşeze în faţa icoanei, cu lumânarea sau candela aprinsă şi să rostească rugăciunile de seară măcar. Să nu ne fie ruşine unii de alţii, să se ferească mama, rugându-se, de copii, sau tata. Toţi, la rugăciune, i-a îndemnat ierarhul pe credincioşi, relatându-le exemplul marelui scriitor Ioan Alexandru, care, când venea pe la Rohia, îşi lua copiii şi soţia în paraclis şi-i punea să cânte şi să rostească rugăciunile de seară. Acesta este creştinismul mărturisitor şi icoana familiei creştine: mama, tata şi pruncii sau bunicii, părinţii şi nepoţii, împreună, în faţa icoanei Mântuitorului şi a Maicii Domnului, la rugăciune. Mare putere are rugăciunea în familie şi rugăciunea în biserică.

Rugăciunea salvează lumea. Când vor uita sau nu vor mai vrea oamenii să se roage, atunci va veni sfârşitul. Ştim asta din ce spune Mântuitorul, le-a explicat Ierarhul. Ar fi un sfârşit dramatic pentru umanitate ca lumea să-şi piardă credinţa în Dumnezeu, să-L respingă pe Hristos şi jertfa Lui, să respingă pe Maica Domnului şi pe toţi Sfinţii care au pătimit pentru Hristos de-a lungul mileniilor de creştinism. Ar fi dramatic pentru umanitate, iar jertfa Mântuitorului va fi răsplătită şi va primi răspuns doar până în momentul în care oamenii vor mai crede şi se va săvârşi Sfânta Liturghie. Când va înceta să se săvârşească Sfânta Liturghie, să ştiţi că atunci cu siguranţă va veni sfârşitul, a explicat PS Iustin SigheteanulFiecare credincios a primit câte un colac făcut pe vatră, prin strădania credincioşilor din Rohia, Fântânele şi Tg. Lăpuş, alături de ei fiind şi primarul oraşului, Mitru Leşe.

Peste Mănăstirea Rohia s-a aşternut noaptea şi liniştea deplină, încât parcă se auzea din Cer Gândul lui Dumnezeu sau paşii Maicii Domnului, aşa cum i-a auzit Înaltpreasfinţitul Justinian în acea primă noapte după alungarea călugărilor şi vieţuitorilor din Mănăstire prin diavolescul decret din 1959!

Rohia – loc sfânt şi unic pe pământ, lucru de care te convingi după o asemenea seară duhovnicească înălţătoare, cum a fost cea de joi, a patra zi din Postul Învierii Domnului 2016. Chiar dacă o dată participi la o asemenea seară este suficient pentru o viaţă întreagă. Urcaţi, creştini, la Rohia, şi vă rugaţi, aici, unde îngerii şi sfinţii coboară în biserică, alături de credincioşi, se roagă şi Îi aduc laude lui Dumneze

Andrei Fărcaş

DISTRIBUIE

z

ASCULTĂ LIVE

RADIO RENAȘTEREA

Izvorul Tămăduirii – Hramul bisericii de zid a Mănăstirii Salva

Izvorul Tămăduirii – Hramul bisericii de zid a Mănăstirii Salva

La sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, vineri, 25 aprilie 2025, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Salva, județul...

Hramul Mănăstirii „Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca

Hramul Mănăstirii „Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca

În ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Elisabeta, joi, 24 aprilie 2025, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea...